ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Ten przepis chodził za mną od obejrzenia jednego z odcinków "Ugotowanych".
A ponieważ pogoda za oknem taka, że z chęcią spędzamy czas w kuchni,
kurczak w cieście francuskim doczekał się na swoją kolej.
Przepisu nie zanotowałam, tak więc jest to moja własna wersja - z sosem czosnkowym.
Jeżeli chodzi o wrażenia... danie godne plecenia ;)
Składniki:
ciasto francuskie
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 opakowania szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 gałka sera mozarella
1 jajko
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Nie jest to konieczne, ale ja jeszcze zrobiłam marynatę, która jest uniwersalna i zawsze wykorzystuję ją do mięsa z kurczka (sok i skórka z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy) i pozostawiłam mięso w niej na jakieś 2 godziny.
Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.
Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypomniać chałkę.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w tem. 180 st. ok 40 minut.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/10/Kurczak-ze-szpinakiem-w-ciescie-francuskim.html