Wykonanie
Ten przepis chodził za mną od obejrzenia jednego z odcinków "Ugotowanych".A ponieważ pogoda za oknem taka, że z chęcią spędzamy czas w kuchni,
kurczak w cieście francuskim doczekał się na swoją kolej.Przepisu nie zanotowałam, tak więc jest to moja własna wersja - z
sosem czosnkowym.Jeżeli chodzi o wrażenia... danie godne plecenia ;)

Składniki:
ciasto francuskie1 podwójna
pierś z kurczaka1/2 opakowania
szpinaku mrożonego2 ząbki
czosnkułyżeczka
masłasólbiały pieprzgałka muszkatołowa1 gałka
sera mozarella1
jajko
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Nie jest to konieczne, ale ja jeszcze zrobiłam marynatę, która jest uniwersalna i zawsze wykorzystuję ją do
mięsa z kurczka (sok i skórka z jednej
cytryny, 2 ząbki
czosnku, 4 łyżki
oliwy) i pozostawiłam
mięso w niej na jakieś 2 godziny.Przygotować
szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania
wody. Dodać
masło, wcisnąć dwa ząbki
czosnku, posolić, dodać
pieprz i
gałkę muszkatołową. Wystudzić.
Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki
mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.Na pierś wyłożyć
szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry
mozarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypomniać
chałkę.Wierzch posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w tem. 180 st. ok 40 minut.