ßßß
Składniki:ciasto francuskie1 podwójna pierś z kurczaka1/2 opakowania szpinaku mrożonego2 ząbki czosnkułyżeczka masłasólbiały pieprzgałka muszkatołowa1 gałka sera mozarella1 jajko
Wykonanie:Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Nie jest to konieczne, ale ja jeszcze zrobiłam marynatę, która jest uniwersalna i zawsze wykorzystuję ją do mięsa z kurczka (sok i skórka z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy) i pozostawiłam mięso w niej na jakieś 2 godziny.Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypomniać chałkę.Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w tem. 180 st. ok 40 minut.