ßßß


Składniki:1 płat ciasta francuskiego (275 g)400 g mrożonego szpinaku3 ząbki czosnku1 łyżka masła100 g sera feta1 średnia cebulasól (opcjonalnie)świeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!Przypominam o trwającym konkursie (KLIK).