ßßß Cookit - przepis na Francuskie koperty z wytrawnym farszem

Francuskie koperty z wytrawnym farszem

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Dobrze jest mieć je pod ręką, kiedy chcemy przygotować szybką przekąskę dla niespodziewanych gości lub w kilka chwil wyczarować tartę, słodkie pierożki czy paluchy do piwa. To ciasto ma jednak jedną wadę, jest mega kaloryczne, bo zawiera w sobie sporo masła. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przygotowania ciasta francuskiego samodzielnie, jednak póki co, wciąć brakuje na to czasu.
Dziś proponuję Wam pyszne francuskie koperty ze szpinakiem i fetą. Szybko i pysznie...
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (275 g)
400 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g sera feta
1 średnia cebula
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Przypominam o trwającym konkursie (KLIK).
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/11/francuskie-koperty-z-wytrawnym-farszem.html