ßßß
Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.
ok. 350 g makaronu lasagneok. 140 g żółtego serasos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego
300 ml wrzącej wody3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprzsos beszamelowy:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki
50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa w proszkubiały pieprzpieprz kolorowysólSos pomidorowy z mięsem:Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.Sos beszamelowy:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Formę do lasagne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron.Całość posypujemy tartym żółtym serem.Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.

