Wykonanie

Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego
makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera
sos pomidorowy z
mięsem mielonym oraz
sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym
sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.

ok. 350 g
makaronu lasagneok. 140 g
żółtego serasos pomidorowy z
mięsem:500 g
mięsa mielonegocebula2 duże ząbki
czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka
bulionu cielęcego

300 ml wrzącej
wody3 łyżki
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
słodka papryka,
czosnek,
kolendra,
majeranek,
tymianek,
pietruszka,
sól,
pieprzsos beszamelowy:2 szklanki
mleka2 czubate łyżki
mąki
50 g
masła1 łyżka
soku z cytrynygałka muszkatołowa w proszku
biały pieprzpieprz kolorowysólSos pomidorowy z
mięsem:
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy
mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy
pomidory.
Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do
mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.
Sos beszamelowy:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w
mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy
masło,
sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy,
solą,
gałką muszkatołową,
białym i
kolorowym pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek
oleju lub
oliwy.Formę do lasagne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy:
makaron,
sos pomidorowy,
sos beszamelowy,
makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się
makaron.Całość posypujemy tartym
żółtym serem.Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.


