Wykonanie

Kotlety
sojowe zawsze służą mi jako koło ratunkowe w momencie gdy nie mam pomysłu na obiad. Chociaż nie od razu się do nich przekonałam, obecnie stanowią element mojego domowego menu i uważam, że zawsze warto
mieć w domu awaryjną paczuszkę kotletów.

opakowanie kotletów
sojowych2
jajkamąkabulion warzywny (1 kostka)
sól,
pieprz
ulubione
przyprawy (ja dodaje:
czosnek,
paprykę słodką,
liść laurowy,
ziele angielskie,
zioła prowansalskie,
lubczyk,
przyprawa do kurczaka)
olej do smażeniaKotlety
Sojowe - Sposób przygotowania:Zagotować 3/4 l
wody. Wrzucić kostkę
bulionową,
przyprawy, dokładnie wymieszać i wsypać kotlety
sojowe. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 10 minut.Po tym czasie wyjąć je i lekko odsączyć(
wywaru nie wylewamy).W misce roztrzepać
jajka i kolejno zanurzać kotlety w
mące, a następnie w
jajku i od razu kłaść na rozgrzany
olej. Smażyć ok. 3-4 minut z każdej ze stron. Gdy kotleciki będą już usmażone na patelnie wlewamy ok. pół szklanki
bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z
marchewką i
groszkiem lub ulubioną surówką oraz z
ziemniakami w dowolnej postaci.
