Wykonanie



Kotlety
sojowe w płatkach kukurydzianych to alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonych kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną do gustu nawet tym którzy za
soją nie przepadają.1 opakowanie kotletów
sojowychkostka
bulionu warzywnego
ulubione
przyprawy, np.
przyprawa do kurczaka,
czosnek w proszku,
słodka papryka,
ziele angielskie,
liść laurowysólpieprzciasto:2 łyżki
mąki pszennej3/4 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżka
octu1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia75 ml
mlekapanierka:ok. 100 g
płatków kukurydzianych (ok. 2 szklanki)2 łyżki
mąkiKotlety gotujemy w ok. litrze
wody wraz z dodatkiem
bulionu i przypraw (ok. 10-15 minut).Gdy kotlety zmiękną, wyciągamy je z
wywaru i odsączamy.
Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z
mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany
olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z
ziemniakami i dowolnymi warzywami.*
płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka)




