ßßß
Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree).
ok. 4 filety z białej rybyciasto:2 łyżki maki pszennej3/4 łyżki mąki ziemniaczanejłyżka octu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia75 ml mlekapanierka:ok. 100 g płatków kukurydzianych2 łyżki mąkiprzyprawa do rybysól pieprzolej do smażeniaPłatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.