Wykonanie
fajne elastyczne ciasto, troszkę trzeba się nawałkować, ale efekt wart wysiłku :)
250 gram
mąki pszennej tortowej1 łyżka
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150 ml mocno ciepłego
mleka0,5 łyżeczki
soliMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
mleko,
oliwę,
sól i zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do woreczka foliowego, zostawić na 30 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kawałków (u mnie każdy miał 50-60 gram), rozwałkować cienko, smażyć na patelni bez tłuszczu na większym ogniu dopóki nie pojawią się brązowe plamki na stronie smażonej oczywiście :).Po usmażeniu tortille przykryć zwilżoną ściereczką kuchenną, wtedy zmiękną i będą bardziej elastyczne.Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako przegryzka np do zupy gulaszowej lub
chili con carn e.