ßßß Cookit - przepis na Mazurek migdałowo-pomarańczowy - Fotokulinarnie

Mazurek migdałowo-pomarańczowy - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Mazurek pomarańczowy z domową konfiturą, na migdałowym spodzie, dekorowany lukrem, płatkami migdałów i chrupiącymi wiórkami pomarańczowymi.
Mój mazurek pomarańczowy jest bardzo intensywny, ale nie ma ani odrobiny gorzkiej nuty, która często występuje w pomarańczowych konfiturach. Wiem, że są jej zwolennicy, natomiast ja za nią nie przepadam i to propozycja dla właśnie takich osób :) Dlatego też konfitura na moim mazurku jest domowa i i przyrządzana bez skórki, z dokładnie wyfiletowanych pomarańczy, a wiórki na wierzchu mazurka są kandyzowane, słodkie i również domowe (i bardzo chrupiące!) – tutaj przepis jak je zrobić .
Klasyczny mazurek pomarańczowy, obok kajmakowego z bakaliami, czy z kajmakowego z czekoladą i orzechami, po prostu musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole.
Mazurek migdałowo-pomarańczowy na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem
Składniki
spód
250 g mąki pszennej krupczatki
100 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
konfitura
5 pomarańczy
320 g cukru
1 mała laska wanilii
lukier
80 g cukru pudru
1 i ½ łyżki mleka
1 łyżeczka soku pomarańczowego
dekoracja
20 g płatki migdałów
ok. 2 łyżki kandyzowanych wiórków ze skórki pomarańczy
Wykonanie
oddzielić białka i żółtka
wymieszać mąkę, migdały, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
kulę ciasta schłodzić ok. 30 min. lodówce na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
przygotowany spód ponownie schłodzić w lodówce
papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
spód wystudzić
jeśli z pomarańczy potrzebujemy też skórkę, to teraz ją zeskrobać. Jeśli nie to po protsu zacząć filetowanie
wyfiletować pomarańcze, tzn. wyciąć cały miąższ pozbywając się wszelkich białych błonek
kawałki pomarańczy zmiksować w blenderze
pomarańcze umieścić w garnku z cukrem i ziarenkami z laski wanilii i gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę, aż otrzymamy konsystencję typowej konfitury. Po wystudzeniu konfitura jeszcze nieco nam zgęstnieje. Nie może być zbyt rzadka by nie wsiąkła w spód
gotową konfiturę wystudzić niemal całkowicie. Jeśli konsystencja jest odpowiednia to wyłożyć ja na wystudzony spód. Jeśli nie, to można ją jeszcze odparować
gdy konfitura na mazurku zgęstnieje, to utrzeć lukier i wylać go na konfiturę robiąc mazy
szybko posypać płatkami migdałów i wiórkami, jeszcze zanim lukier zgęstnieje, tak by migdały i wiórki przykleiły się
mazurek przechowywać w chłodzie
Opublikowano: 31 marca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pascha
Pieczone buraki z fetą
Sałatka z pieczoną dynią, gruszką i camembert
Truskawki w czekoladzie
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/mazurek-migdalowo-pomaranczowy