Wykonanie
Mazurek
pomarańczowy z domową
konfiturą, na
migdałowym spodzie, dekorowany lukrem,
płatkami migdałów i chrupiącymi wiórkami pomarańczowymi.Mój mazurek
pomarańczowy jest bardzo intensywny, ale nie ma ani odrobiny gorzkiej nuty, która często występuje w
pomarańczowych konfiturach. Wiem, że są jej zwolennicy, natomiast ja za nią nie przepadam i to propozycja dla właśnie takich osób :) Dlatego też
konfitura na moim mazurku jest domowa i i przyrządzana bez skórki, z dokładnie wyfiletowanych
pomarańczy, a wiórki na wierzchu mazurka są kandyzowane, słodkie i również domowe (i bardzo chrupiące!) – tutaj przepis jak je zrobić .Klasyczny mazurek
pomarańczowy, obok kajmakowego z
bakaliami, czy z kajmakowego z
czekoladą i
orzechami, po prostu musi zagościć na Waszym wielkanocnym
stole.Mazurek
migdałowo-
pomarańczowy na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantemSkładnikispód250 g
mąki pszennej krupczatki100 g mielonych
migdałów200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkakonfitura5
pomarańczy320 g
cukru1 mała
laska waniliilukier80 g
cukru pudru1 i ½ łyżki
mleka1 łyżeczka
soku pomarańczowegodekoracja20 g
płatki migdałówok. 2 łyżki kandyzowanych wiórków ze skórki
pomarańczyWykonanieoddzielić
białka i
żółtkawymieszać
mąkę,
migdały,
cukier puder i
masło, a po chwili dodać
żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składnikikulę ciasta schłodzić ok. 30 min. lodówce na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mmodmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciastociasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masąprzygotowany spód ponownie schłodzić w lodówcepapier do pieczenia z
ciastem przekładamy na blachęspód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloruspód wystudzićjeśli z
pomarańczy potrzebujemy też skórkę, to teraz ją zeskrobać. Jeśli nie to po protsu zacząć filetowaniewyfiletować
pomarańcze, tzn. wyciąć cały miąższ pozbywając się wszelkich białych błonekkawałki
pomarańczy zmiksować w blenderze
pomarańcze umieścić w garnku z
cukrem i ziarenkami z
laski wanilii i gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę, aż otrzymamy konsystencję typowej
konfitury. Po wystudzeniu
konfitura jeszcze nieco nam zgęstnieje. Nie może być zbyt rzadka by nie wsiąkła w spódgotową
konfiturę wystudzić niemal całkowicie. Jeśli konsystencja jest odpowiednia to wyłożyć ja na wystudzony spód. Jeśli nie, to można ją jeszcze odparowaćgdy
konfitura na mazurku zgęstnieje, to utrzeć
lukier i wylać go na
konfiturę robiąc mazyszybko posypać
płatkami migdałów i wiórkami, jeszcze zanim
lukier zgęstnieje, tak by
migdały i wiórki przykleiły sięmazurek przechowywać w chłodzie
Opublikowano: 31 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pascha
Pieczone
buraki z
fetąSałatka z pieczoną
dynią,
gruszką i
camembertTruskawki w
czekoladziePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus