ßßß
Mazurek pomarańczowy z domową konfiturą, na migdałowym spodzie, dekorowany lukrem, płatkami migdałów i chrupiącymi wiórkami pomarańczowymi.Mój mazurek pomarańczowy jest bardzo intensywny, ale nie ma ani odrobiny gorzkiej nuty, która często występuje w pomarańczowych konfiturach. Wiem, że są jej zwolennicy, natomiast ja za nią nie przepadam i to propozycja dla właśnie takich osób :) Dlatego też konfitura na moim mazurku jest domowa i i przyrządzana bez skórki, z dokładnie wyfiletowanych pomarańczy, a wiórki na wierzchu mazurka są kandyzowane, słodkie i również domowe (i bardzo chrupiące!) – tutaj przepis jak je zrobić .Klasyczny mazurek pomarańczowy, obok kajmakowego z bakaliami, czy z kajmakowego z czekoladą i orzechami, po prostu musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole.Mazurek migdałowo-pomarańczowy na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantemSkładnikispód250 g mąki pszennej krupczatki100 g mielonych migdałów200 g zimnego masła100 g cukru pudru1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 żółtkakonfitura5 pomarańczy320 g cukru1 mała laska waniliilukier80 g cukru pudru1 i ½ łyżki mleka1 łyżeczka soku pomarańczowegodekoracja20 g płatki migdałówok. 2 łyżki kandyzowanych wiórków ze skórki pomarańczyWykonanieoddzielić białka i żółtkawymieszać mąkę, migdały, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składnikikulę ciasta schłodzić ok. 30 min. lodówce na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mmodmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciastociasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masąprzygotowany spód ponownie schłodzić w lodówcepapier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachęspód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloruspód wystudzićjeśli z pomarańczy potrzebujemy też skórkę, to teraz ją zeskrobać. Jeśli nie to po protsu zacząć filetowaniewyfiletować pomarańcze, tzn. wyciąć cały miąższ pozbywając się wszelkich białych błonekkawałki pomarańczy zmiksować w blenderzepomarańcze umieścić w garnku z cukrem i ziarenkami z laski wanilii i gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę, aż otrzymamy konsystencję typowej konfitury. Po wystudzeniu konfitura jeszcze nieco nam zgęstnieje. Nie może być zbyt rzadka by nie wsiąkła w spódgotową konfiturę wystudzić niemal całkowicie. Jeśli konsystencja jest odpowiednia to wyłożyć ja na wystudzony spód. Jeśli nie, to można ją jeszcze odparowaćgdy konfitura na mazurku zgęstnieje, to utrzeć lukier i wylać go na konfiturę robiąc mazyszybko posypać płatkami migdałów i wiórkami, jeszcze zanim lukier zgęstnieje, tak by migdały i wiórki przykleiły sięmazurek przechowywać w chłodzie

Opublikowano: 31 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pascha
Pieczone buraki z fetą
Sałatka z pieczoną dynią, gruszką i camembert
Truskawki w czekoladziePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus