ßßß Cookit - przepis na Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne i proste ciasto ucierane ze śliwkami i mocnym aromatem cynamonu. Obowiązkowe w sezonie na śliwki.
Piecze się dość długo, chociaż może to zależeć od piekarnika – a mój ma skłonność do wyjątkowo długiego pieczenia ciast ucieranych ;)
Dlatego nie sugerujcie się podanym czasem, tylko sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem. Gdy całe ciasto, również na środku, ładnie i mocno wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy, wtedy jest gotowe.
Natomiast jeśli ciasto zbyt mocno Wam się rumieni, a patyczek jest wciąż mokry, to przykryjcie je folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Zapobiegnie to dalszemu przypiekaniu wierzchu, a ciasto spokojnie dojdzie.
tortownica 26 cm
Składniki
ciasto
170 g masła
215 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
3 jajka
225 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce
500 g śliwek
2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
do posypania
cukier puder
Wykonanie
śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić je w łódki – większe śliwki na 6 części, a mniejsze na 4 części
śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem i odstawić na bok
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (zapobiegnie to ubrudzeniu piekarnika przez sok z owoców, jeśli ewentualnie coś by wyciekło. Chociaż przy tym cieście to się raczej nie zdarza)
masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Najlepiej robić to mikserem
kolejno dodawać jajka i dalej ucierać
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Można ją przesiać – ciasto będzie bardziej puszyste
dodać resztę składników i zmiksować do połączenia
wlać masę do tortownicy na cieście rozłożyć śliwki. Układać je skórką do dołu i dość ściśle. Następnie wcisnąć je placami do ciasta – mniej więcej do połowy wysokości
piec w 180°C przez 80-90 min. Kontrolować czy wierzch ciasta się nie przypala – jeśli tak, to nakryć ciasto folią aluminiową. Sprawdzać stan wypieczenia patyczkiem – ciasto będzie gotowe, gdy wyciągnięty patyczek będzie suchy
wyjąć z piekarnika i przestudzić 10 min., a następnie wyjąć z tortownicy
przestudzone posypać z wierzchu cukrem pudrem
Opublikowano: 31 października 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sos truskawkowy
Słodki chleb drożdżowy
Sałatka z burakami, jabłkiem i fetą
Pieczone bataty
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasto-cynamonowe-ze-sliwkami