Wykonanie

Pyszne i proste ciasto ucierane ze
śliwkami i mocnym aromatem
cynamonu. Obowiązkowe w sezonie na
śliwki.Piecze się dość długo, chociaż może to zależeć od piekarnika – a mój ma skłonność do wyjątkowo długiego pieczenia ciast ucieranych ;)Dlatego nie sugerujcie się podanym czasem, tylko sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem. Gdy całe ciasto, również na środku, ładnie i mocno wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy, wtedy jest gotowe.Natomiast jeśli ciasto zbyt mocno Wam się rumieni, a patyczek jest wciąż mokry, to przykryjcie je folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Zapobiegnie to dalszemu przypiekaniu wierzchu, a ciasto spokojnie dojdzie.tortownica 26 cmSkładnikiciasto170 g
masła215 g drobnego
cukru10 g
cukru waniliowego3
jajka225 g
mąki pszennej2 łyżki
mleka1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliowoce500 g
śliwek2 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
cynamonudo posypania
cukier puderWykonanie
śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić je w
łódki – większe
śliwki na 6 części, a mniejsze na 4 części
śliwki wymieszać z
cukrem i
cynamonem i odstawić na boktortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (zapobiegnie to ubrudzeniu piekarnika przez sok z
owoców, jeśli ewentualnie coś by wyciekło. Chociaż przy tym cieście to się raczej nie zdarza)
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Najlepiej robić to mikseremkolejno dodawać
jajka i dalej ucierać
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Można ją przesiać – ciasto będzie bardziej puszystedodać resztę składników i zmiksować do połączeniawlać masę do tortownicy na cieście rozłożyć
śliwki. Układać je skórką do dołu i dość ściśle. Następnie wcisnąć je placami do ciasta – mniej więcej do połowy wysokościpiec w 180°C przez 80-90 min. Kontrolować czy wierzch ciasta się nie przypala – jeśli tak, to nakryć ciasto folią aluminiową. Sprawdzać stan wypieczenia patyczkiem – ciasto będzie gotowe, gdy wyciągnięty patyczek będzie suchywyjąć z piekarnika i przestudzić 10 min., a następnie wyjąć z tortownicyprzestudzone posypać z wierzchu
cukrem pudrem

Opublikowano: 31 października 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Sos
truskawkowy
Słodki
chleb drożdżowy
Sałatka z
burakami,
jabłkiem i
fetą
Pieczone
batatyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus