ßßß Cookit - przepis na Bouneschlupp - zupa luksemburska - Fotokulinarnie

Bouneschlupp - zupa luksemburska - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna luksemburska zupa z zielonej fasolki szparagowej. W Luksemburgu to potrawa narodowa. Podawana jest też w niektórych regionach Belgii, Francji czy Niemiec.
Bardzo treściwa i dość tłusta – ja w swojej wersji znacznie zmniejszyłam ilość boczku. Czasem, w oryginalnej wersji, oprócz boczku dodaje się też kiełbasę, co jeszcze bardziej wzbogaca zupę.
Polecam jako sycące danie na zimny dzień.
Bouneschlupp – zupa luksemburska na porcje dla 4 osób
Składniki
350 g zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 duże ziemniaki
35 g wędzonego boczku
liść laurowy
szczypta majeranku
szczypta estragonu
sól
pieprz
1 łyżka śmietany 18%
do posypania
zielona cebula dymka
Wykonanie
boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć boczek aż się zarumieni
boczek odłożyć na bok i na tłuszczu z boczku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę
po chwili dorzucić do warzyw fasolkę i jeszcze chwilę podsmażać
dodać z powrotem boczek, zalać całość wodą, dodać liśc laurowy i gotować 25 min
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
do zupy dodać ziemniaki, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować kolejne 15 min na koniec dodać śmietanę i zamieszać
zupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję
Opublikowano: 30 stycznia 2014
Przepis własny na podstawie tradycyjnych luksemburskich i francuskich przepisów na Bouneschlupp
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pizza Margherita
Pieczone buraki z fetą
Potrawka z kurczaka, dyni i papryki
Sos karmelowy
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/bouneschlupp-zupa-luksemburska