Wykonanie

Tradycyjna luksemburska zupa z
zielonej fasolki szparagowej. W Luksemburgu to potrawa narodowa. Podawana jest też w niektórych regionach Belgii, Francji czy Niemiec.Bardzo treściwa i dość tłusta – ja w swojej wersji znacznie zmniejszyłam ilość
boczku. Czasem, w oryginalnej wersji, oprócz
boczku dodaje się też
kiełbasę, co jeszcze bardziej wzbogaca zupę.Polecam jako sycące danie na zimny dzień.Bouneschlupp – zupa luksemburska na porcje dla 4 osóbSkładniki350 g
zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)1
marchewka1
cebula1 ząbek
czosnku2 duże
ziemniaki35 g
wędzonego boczkuliść laurowyszczypta
majerankuszczypta
estragonusólpieprz1 łyżka
śmietany 18%do posypaniazielona
cebula dymkaWykonanie
boczek pokroić w kostkę,
cebulę i
czosnek drobno posiekać,
marchewkę pokroić w talarki, a
fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć
boczek aż się zarumieni
boczek odłożyć na bok i na tłuszczu z
boczku podsmażyć
cebulę,
czosnek i
marchewkępo chwili dorzucić do warzyw
fasolkę i jeszcze chwilę podsmażaćdodać z powrotem
boczek, zalać całość
wodą, dodać
liśc laurowy i gotować 25 min
ziemniaki obrać i pokroić w kostkędo zupy dodać
ziemniaki, doprawić pozostałymi
przyprawami i gotować kolejne 15 min na koniec dodać
śmietanę i zamieszaćzupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną
cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję

Opublikowano: 30 stycznia 2014Przepis własny na podstawie tradycyjnych luksemburskich i francuskich przepisów na BouneschluppLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pizza Margherita

Pieczone
buraki z
fetą
Potrawka z
kurczaka, dyni i
papryki
Sos karmelowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus