ßßß
Tradycyjna luksemburska zupa z zielonej fasolki szparagowej. W Luksemburgu to potrawa narodowa. Podawana jest też w niektórych regionach Belgii, Francji czy Niemiec.Bardzo treściwa i dość tłusta – ja w swojej wersji znacznie zmniejszyłam ilość boczku. Czasem, w oryginalnej wersji, oprócz boczku dodaje się też kiełbasę, co jeszcze bardziej wzbogaca zupę.Polecam jako sycące danie na zimny dzień.Bouneschlupp – zupa luksemburska na porcje dla 4 osóbSkładniki350 g zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku2 duże ziemniaki35 g wędzonego boczkuliść laurowyszczypta majerankuszczypta estragonusólpieprz1 łyżka śmietany 18%do posypaniazielona cebula dymkaWykonanieboczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć boczek aż się zarumieniboczek odłożyć na bok i na tłuszczu z boczku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkępo chwili dorzucić do warzyw fasolkę i jeszcze chwilę podsmażaćdodać z powrotem boczek, zalać całość wodą, dodać liśc laurowy i gotować 25 minziemniaki obrać i pokroić w kostkędo zupy dodać ziemniaki, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować kolejne 15 min na koniec dodać śmietanę i zamieszaćzupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję
Opublikowano: 30 stycznia 2014Przepis własny na podstawie tradycyjnych luksemburskich i francuskich przepisów na BouneschluppLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pizza Margherita
Pieczone buraki z fetą
Potrawka z kurczaka, dyni i papryki
Sos karmelowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus