Wykonanie


Proste, pyszne, klasyczne, kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych powideł z warstwą
orzechową oraz chrupiącą pierzynką
kokosową. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach.

Ciasto:150 g
mąki pszennej150 g
masła (zimnego)80 g
cukru4
żółtkaczubata łyżka kwaśnej
śmietany (lub więcej)płaska łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy
Kokos:4
białka100 g
cukru100 g
wiórków kokosowychłyżeczka
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa:4
jajka150 g
orzechów włoskich (mielonych)2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaok. 100 g
powideł śliwkowychPolewa Czekoladowa:60 ml
śmietanki 30%60 g
gorzkiej czekoladywiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki)
Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej
śmietany). Ciasto umieszczamy w lodówce.

Warstwa Orzechowa:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy
cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy
żółtka. Następnie wsypujemy
bułkę tartą oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone
orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Warstwa Kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo dodajemy
cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np.
margaryną). Ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blaszki, a następnie smarujemy powidłami śliwkowymi.Następnie wykładamy ciasto
orzechowe, a na wierzch warstwę
kokosową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut do zezłocenia wierzchu.Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę:
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury.Strużkami
czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami kokosowymi.








