Wykonanie
2 świeże
pstrągi1
cytryna2 małe
cebulemasło8 ząbków
czosnkucukiniapapryka2
pomidoryjogurt naturalnypapryczka chilikoperświeży
imbirsólpieprzkolendrazioła prowansalskiechilimiódCytrynę kroimy w
łódki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w pierścienie
cebulę oraz 2 posiekane ząbki
czosnku. Dusimy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.Kroimy drobno kolejna 2 ząbki
czosnku,
koper i mieszamy z
masłem. Dodajemy
sól,
pieprz,
chili.
Prstrągi myjemy, skrobiemy z łusek, odcinamy głowy. Do środka
pstrągów wkładamy usmażoną
cytrynę z
ceblą, po czym związujemy każdego
pstrąga tak by farsz nie wypadł. Nąstępnie robimy 4 nacięcia (z każdej strony
pstrąga) i umiesczamy w nich
masło czonkowo
koperkowe. Na koniec nacieramy
pstrąga ziołami prowansalskimi,
chili,
czosnkiem i
papryką. Układamy na pokropionym
oliwą papierze pergaminowym. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 20 minut.Warzywa:Na
oliwie podmażamy posiekaną
cebulą,
czosnek i
chili. Po chwiwli dodajemy
parykę i dolewamy odrobinę
wody. Gdy
papryka zmięknie dodajemy
cukinię i dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku
przyprawami.
Sos pomidorowy:Na
maśle dusimy pokrojone w kostkę
pomidory. Dodajemy 3 łyżki
koncentratu pomidorowego następnie posieknay
imbir (2 łyżeczki), 1 łyżkę
miodu,. Całość zalewamy niewielką ilością
jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku ulubionymi
przyprawami.
Pstrągi podajemy w towarzyswie warzyw i sosu. Ja ułożyłam je na dzikim
ryżu. Pycha :)


