Wykonanie
Ostatnio miałam w lodówce dwa kotleciki wieprzowe i zastanawiałam się co z nich przygotować. Na tradycyjne kotlety nie maiłam ochoty, nieco mniej tradycyjne, bo z
ananasem byly dzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego
curry madras.2 średnie
cebule4 ząbki
czosnku1-2 cm startego
imbiru1 papryczka czerwone
chili2 łyżki pasty madras2 plastry
schabu,puszka
pomidorów1-2 łyżki płynnego
miodu3-4 łyżki
octu balsamicznegopęczek
kolendrysól,
pieprzjogurt naturalny do przybraniaDrobno posiekaną
cebulę,
czosnek i
chili pokrojone w cienkie plasterki i utarty
imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty maras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością
wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać
mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać
pomidory,
miód,
ocet oraz drobno posiekaną
kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu.Podawać z
chlebkiem nan lub
ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać
jogurtem, posypać
kolendrą i od razu podawać.

Smacznego!