Wykonanie
Piekarnik w nowej, akademickiej kuchni nareszcie wypróbowany!
Póki co w
porze obiadowej. Próba piekarnika zakończona sukcesem! Delikatny filet z
mintaja, podany z salsą
pomidorowo-
paprykową i
białym ryżem to smaczna i zdrowa propozycja na danie obiadowe. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakuje!






Przepis (jedna porcja):Filet z
mintaja:300g filetu z
mintajasok z 1/2
cytryny1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz czarnySalsa
pomidorowo-paprykowa:1
pomidor1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
oliwy z oliwekgarść listków świeżej
bazylii1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu2 łyżki
śmietany 12%2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegoRyż:50g
Ryżu Białego Halina200ml
wody + szczypta
soli+ 1/2
pomidora (do dekoracji)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Rybę delikatnie opłukać, skropić
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek, doprawić z obu stron
solą i
pieprzem. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć filet z
mintaja. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut. W tym czasie przygotować
ryż oraz salsę. Do garnka wlać
wodę, wsypać
sól, zagotować. Do gotującej się
wody wsypać
ryż i gotować na małym ogniu, przez około 20 minut (według instrukcji na opakowaniu).
Pomidora,
paprykę żółtą i czerwoną umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelnię wlać
oliwę z oliwek, podgrzać, dodać
paprykę,
pomidora i sprasowany ząbek
czosnku. Dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać
koncentrat pomidorowy oraz
śmietanę, zamieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią. Dusić jeszcze przez chwilę. Gdy wszystko będzie gotowe wyłożyć na talerz
ryż, obok
rybę, na
rybę salsę. Udekorować plasterkami
pomidora. Podawać.