Wykonanie
Jedno ciasto. Trzy smaki. Podbiło
serce osób z praktycznie całego świata - erasmusowa rodzinka - dlatego śmiało
mogę napisać, że posmakuje każdemu! Bez względu na to, czy jesteś z Hiszpanii, Grecji, Włoch, Anglii, Czech, Niemiec, Polski, ... (powinnam wymieniać dalej?) - spróbuj tego ciasta! I zakochaj się w jego smaku! To ciasto ma wyjątkowy smak, wyjątkowy, bo
orzechowy, za sprawą
oleju z
orzechów, który nadaje naprawdę niepowtarzalnego aromatu. Do tego
truskawkowa konfitura, całość uwieńczona
czekoladą. Tak, to prawdziwie
orzechowo-
truskawkowo-czekoladowa rozpusta! Tak, możesz się jej poddać! Będziesz chciał/a dokładkę.


/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (forma na tartę - około 8 kawałków):2szkl
mąki pszennej1/2
cukru drobnego1/2szkl
oleju z
orzechów2
jajka1/2szkl
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
konfitury truskawkowejgroszki czekoladowe50g
czekolady mlecznej+
masło (do wysmarowania formy)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do naczynia miksującego przesiać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia. Dodać
jajka,
mleko,
olej,
konfiturę truskawkową. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gdy uzyskamy gęstą, jednolitą masę, pod koniec wmieszać jeszcze nieco
groszków czekoladowych. Formę na tartę wysmarować
masłem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Tak przygotowaną polewą polać ciasto, obficie obsypać je jeszcze
groszkami czekoladowymi. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na kawałki. Podawać.