Wykonanie
Dzisiejsza sobota to nie tylko cotygodniowa "Sobota ze Speedcook'iem". Dzisiejsza sobota to przede wszystkim sobota z Karoliną (Kuchnia Smakoszy)! Tak długo wyczekiwana, tak bardzo wytęskniona! Ale warto było być cierpliwym, doczekałyśmy się, znowu mamy weekend dla siebie i na pewno wykorzystamy go jak najmocniej, jak najlepiej. Tradycyjnie zaczynamy od kulinarnego eksperymentu. Ciasto z
marchewką już nikogo nie dziwi. Z
cukinią, z
dynią, a nawet z
burakiem - to również standard. Ale co powiecie na (oczywiście jednoporcjowe!) ciasto z selerem? Dla nas to totalna nowość. Jak się okazało - smaczna nowość!





/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):50g
mąki pszennej pełnoziarnistej10g
płatków owsianych1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonuszczypta
soli1 (średnie)
jajko1 łyżka
miodu50g
jogurtu naturalnego1/2szkl startego
selera (świeżego)2-3 łyżki
musu jabłkowego - do nadzieniaPiekarnik nastawić do 180 stopni (grzanie: góra i dół).
Mąkę pszenną pełnoziarnistą,
płatki owsiane,
jogurt,
proszek do pieczenia,
cynamon,
imbir,
kardamon,
sól,
jajko,
miód oraz startego
selera umieścić w naczyniu mieszającym. Wymieszać: obroty nastawić na 4, czas na 2 minuty. Połowę ciasta przelać do kokilki, nałożyć
mus jabłkowy, a na to resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut. Gotowe.