Wykonanie

Kochani, jak Wam mija weekend? Lenicie się czy raczej nadrabiacie zaległości i ciężko pracujecie? Ja podchodzę do wszystkiego z umiarem, a więc troszkę pracuję, ale na przyjemności też znajduje czas. Ich
wynikiem jest dzisiejsza szarlotka. Jeszcze nie rezygnuje z
magii świąt, więc mam nadzieję, że zrozumiecie tytuł dzisiejszego wpisu. Mój pokój wciąż przepełniony jest światełkami i licznymi świeczkami. Do tego dochodzą inne świąteczne dodatki, więc ten klimat jeszcze troszkę ze mną będzie. Uwielbiam! :)Składniki:Ciasto:250g
margaryny1
żółtko80g
cukru4 łyżki
jogurtu1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapaczka
cukru wanilinowego300g
mąki krupczatki200g
mąki pszennejNadzienie I warstwa:300
płatków migdałowych3 łyżki
miodu40g
orzechów laskowych20g
orzechów włoskich5
suszonych daktyli8 suszonych
śliwekskórka otarta z połowy
pomarańczysok wyciśnięty z połowy
pomarańczyłyżeczka
cynamonuszczypta
kardamonuszczypta
imbiruNadzienie II warstwa:2kg
jabłek1/2 szklanki
brązowego cukru3 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je
mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną
cukru w garnku. Doprawiamy
cynamonem.Wszystkie
orzechy i
suszone owoce siekamy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.Tortownicę smarujemy
masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy masę
bakaliową, a następnie
jabłka i ponownie dekorujemy wierzch
ciastem np. dowolnie wyciętymi wzorkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.Podajemy oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :)


