ßßß Cookit - przepis na Świąteczna szarlotka

Świąteczna szarlotka

nazwa

Wykonanie

Kochani, jak Wam mija weekend? Lenicie się czy raczej nadrabiacie zaległości i ciężko pracujecie? Ja podchodzę do wszystkiego z umiarem, a więc troszkę pracuję, ale na przyjemności też znajduje czas. Ich wynikiem jest dzisiejsza szarlotka. Jeszcze nie rezygnuje z magii świąt, więc mam nadzieję, że zrozumiecie tytuł dzisiejszego wpisu. Mój pokój wciąż przepełniony jest światełkami i licznymi świeczkami. Do tego dochodzą inne świąteczne dodatki, więc ten klimat jeszcze troszkę ze mną będzie. Uwielbiam! :)
Składniki:
Ciasto:
250g margaryny
1 żółtko
80g cukru
4 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka cukru wanilinowego
300g mąki krupczatki
200g mąki pszennej
Nadzienie I warstwa:
300 płatków migdałowych
3 łyżki miodu
40g orzechów laskowych
20g orzechów włoskich
5 suszonych daktyli
8 suszonych śliwek
skórka otarta z połowy pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
Nadzienie II warstwa:
2kg jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną cukru w garnku. Doprawiamy cynamonem.
Wszystkie orzechy i suszone owoce siekamy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy masę bakaliową, a następnie jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem np. dowolnie wyciętymi wzorkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/01/swiateczna-szarlotka.html