Wykonanie

Pulpeciki
mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki,
przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania.

Pulpety to łatwy i popularny sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Odpowiednie dodatki, wykończenie i można wyczarować fajne danie. Całkiem niedawno gościły na moim
stole pulpety
mięsne w sosie pomidorowym/ tutaj/ . Te smaczne ,
mięsne kuleczki można również wykorzystać jako podstawowy składnik szszłyków. Dzisiaj przygotowałam pulpety o smaku
amaretto.Składniki:

300 g
mięsa mielonego/mieszane/4 -5 szt
herbatników amaretto/pokruszonych/3 łyżki
sera parmezan1 łyżka posiekanej
pietruszki1/2 łyżeczki
skórki cytrynowej1 -2
jajka1 kromka
bułki namoczonej w
mlekugałka muszkatołowa/do smaku/
sól i
pieprz do smaku3 łyżki
bułki tartej2 łyżki zmielonych
migdałówoliwa z oliwek do smażenia /lub
olej sezamowy/
pomidorki koktajloweświeże liście
bazyliisól do smakupieprz/cytrynowy/
sos balsamicznypatyczki szaszłykowe

Wykonanie:Wymieszać
mięso ze startą
skórką z cytryny, pokruszonymi
ciastkami amaretto ,
serem parmezan,
natką pietruszki,
jajkami, wyciśniętą
bułką. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Uformować małe kulki i panierować w
bułce tartej zmieszanej z mielonym
migdałami . Na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć
mięso, obracając kilka
razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy wyłożyć je na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z
pomidorkami i listkami
bazylii.Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z
octem balsamicznym /i
pieczywem .