ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii-Spiedini di polpette,pomororini e basilico-antipasto

Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii-Spiedini di polpette,pomororini e basilico-antipasto

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania.
Pulpety to łatwy i popularny sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Odpowiednie dodatki, wykończenie i można wyczarować fajne danie. Całkiem niedawno gościły na moim stole pulpety mięsne w sosie pomidorowym/ tutaj/ . Te smaczne , mięsne kuleczki można również wykorzystać jako podstawowy składnik szszłyków. Dzisiaj przygotowałam pulpety o smaku amaretto.
Składniki:
300 g mięsa mielonego/mieszane/
4 -5 szt herbatników amaretto/pokruszonych/
3 łyżki sera parmezan
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 -2 jajka
1 kromka bułki namoczonej w mleku
gałka muszkatołowa/do smaku/
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki zmielonych migdałów
oliwa z oliwek do smażenia /lub olej sezamowy/
pomidorki koktajlowe
świeże liście bazylii
sól do smaku
pieprz/cytrynowy/
sos balsamiczny
patyczki szaszłykowe
Wykonanie:
Wymieszać mięso ze startą skórką z cytryny, pokruszonymi ciastkami amaretto , serem parmezan, natką pietruszki, jajkami, wyciśniętą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować małe kulki i panierować w bułce tartej zmieszanej z mielonym migdałami . Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso, obracając kilka razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy wyłożyć je na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z pomidorkami i listkami bazylii.
Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z octem balsamicznym /i pieczywem .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/szaszyki-z-pulpetow-pomidorkow-i.html