Wykonanie

Mięciutkie, delikatne, chrupiące i przepyszne paszteciki do czerwonego barszczyku.

Paszteciki z czystym, czerwonym barszczem to popisowe danie mojej mamy na rodzinnych i świątecznych przyjęciach. Najczęściej nadziewane są one
mięsem,ale doskonale smakują również z innym nadzieniem.Tym razem wykorzystałam przepis na to pyszne półfrancusie,
śmietankowe ciastoby upiec wigilijne paszteciki z
kapustą i
grzybami.Zmieniłam również ich kształt z tradycyjnych podłużnych ruloników na różne dekoracyjne kształty.

ciasto półfrancuskie:250 g
mąki pszennej225 g
masła1
jajo2
żółtka5 łyżek kwaśnej
śmietanysól do smakuoraz:
białko do smarowania ciasta
mak,
kminek,
słodka papryka do posypanianadzienie:500 g
kapustyprzyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskiegarść
suszonych grzybów1
cebula2 łyżki
oliwy lub
oleju rzepakowego0,5 łyżeczki
kminku1 małe
jajkosól i
pieprz do smakuWykonanie:ciasto:-
Mąkę przesiać na stolnicę ,posiekać z
masłem, dodać
jajo,
żółtka, szczyptę
soli i
śmietanę.-Składniki połączyć szybko i starannie. uformować kulę.-Ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.nadzienie:-W niewielkiej ilości
wody ugotować namoczone wcześniej
grzyby, posiekać.-
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować z
przyprawami do miękkości / można dodać
wywar z grzybów/ , dobrze odcedzić.-Wygnieść z nadmiaru
wody i posiekać.-
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
oliwie.-Dodać
kapustę i
grzyby.-Mieszając dusić 5-6 minut / do odparowania płynu/.-Doprawić dobrze do smaku
solą i
pieprzem , dodać
kminek, wymieszać dodać
jajko i dobrze przestudzić.

-Schłodzone ciasto wywałkować na grubość kilku milimetrów.-Aby otrzymać ruloniki należy rozłożyć farsz na rozwałkowanym prostokącie ,brzeg ciasta posmarować
białkiem, zwinąć dłuższe boki w roladkę i pokroić na paszteciki.-Wierzch pasztecików można udekorować gwiazdkami z ciasta.-Paszteciki mogą
mieć również kształt gwiazdek /należy użyć foremek do wykrawania gwiazdek/ lub babeczek /należy upiec je w foremkach na babeczki/.-Przygotowane, nadziane paszteciki posmarować z wierzchu
białkiem, posypać
makiem,
kminkiem,
papryką w proszku lub krokantem
orzechowym itp.-Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st. C. ok.15 minut /aż ciasto się zezłości/.

Najlepsze są podawane na ciepło!

