Wykonanie
Na pewno każdy czeka na ten smak.
SKŁADNIKINa farsz1/2 kilograma
kapusty5 dag
grzybów suszonych2
cebuleolej rzepakowysól ,
pieprzNa ciasto1/2 kg
maki1 szklanka gorącej
wody2 łyżki
oleju2
jajka1
żółtkoWYKONANIEZ
mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.
Kapustę spłukujemy
wodą, odgotowujemy do miękkości.
Grzyby zalewamy
wodą moczymy, a
potem gotujemy ok . 1 godz.
Cebulkę dusimy na
oleju, dodajemy pokrojone
grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10min..
Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do
kapusty dodajemy uduszone
grzybki i
cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół
pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.
SMACZNEGO