ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne /czekoladowe/

Pierniczki świąteczne /czekoladowe/

nazwa

Wykonanie

Kolejna porcja pierniczków upieczona.
Puszka powoli zapełnia się po brzegi a , więc pora zakończyć wypiek drobnych ciasteczek i pomyśleć o czymś konkretnym. Mam jeszcze wprawdzie w planie upiec pierniczki migdałowe i ozdobić je trochę ładniej, ale ......w przyszłym tygodniu.
Składniki: / ok. 30-40 szt. /
300 g mąki pszennej
1 jajko
60 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
50 g miodu spadziowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
mąka do podsypania oraz
czekolada gorzka do dekoracji /lub gotowa polewa/
posypka cukrowa
krokant orzechowy, płatki migdałowe, posiekane pistacje
Wykonanie:
-Miód, cukier, masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.
-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.
-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.
-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.
-Piec ok. 7-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie , ale potem twardnieją.
Mimo to są doskonałą , słodką przekąską do kawy lub herbaty
.......może za jakiś czas zmiękną......? ..a może nie doczekają?
Po przestudzeniu ozdobić rozpuszczoną czekoladą orzechami, migdałami lub posypką cukrową.
Pierniczki z posypką cukrową
Pierniczki z orzechami i migdałami
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/12/pierniczki-swiateczne-czekoladowe.html