Wykonanie

Kolejna porcja pierniczków upieczona.Puszka powoli zapełnia się po brzegi a , więc
pora zakończyć wypiek drobnych
ciasteczek i pomyśleć o czymś konkretnym. Mam jeszcze wprawdzie w planie upiec pierniczki
migdałowe i ozdobić je trochę ładniej, ale ......w przyszłym tygodniu.

Składniki: / ok. 30-40 szt. /

300 g
mąki pszennej1
jajko60 g
masła lub
margaryny50 g
cukru pudru50 g
miodu spadziowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka ciemnego
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika
mąka do podsypania oraz
czekolada gorzka do dekoracji /lub gotowa polewa/posypka cukrowakrokant
orzechowy,
płatki migdałowe, posiekane
pistacjeWykonanie:-
Miód,
cukier,
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej.-Dodać
kakao,
przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.-Dodać
jajko i starannie połączyć z masą.-
Mąkę z
sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.-Przełożyć na oprószony
mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.-Piec ok. 7-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C.Pierniczki po upieczeniu są miękkie , ale
potem twardnieją.Mimo to są doskonałą , słodką przekąską do
kawy lub
herbaty.......może za jakiś czas zmiękną......? ..a może nie doczekają?

Po przestudzeniu ozdobić rozpuszczoną
czekoladą orzechami,
migdałami lub posypką
cukrową.Pierniczki z posypką
cukrową


Pierniczki z
orzechami i
migdałami

