ßßß Cookit - przepis na Roladki drobiowe w plastrach szynki parmeńskiej

Roladki drobiowe w plastrach szynki parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Tym razem przygotowałam mięso mielone zawinięte w cieniutkie plasterki surowej szynki.
Roladki z mięsa drobiowego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania , smaczne, pachnące przyprawami . Bardzo efektownie prezentują się na półmisku.
Składniki:/ 2 porcje/
farsz:
300 g mięsa mielonego /drobiowe/
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki utartego startego sera- parmezan
po szczypcie przypraw /papryka słodka, kmin mielony majeranek, bazylia, gałka muszkatołowa, czosnek mielony tymianek, pieprz / lub ziołowa przyprawa do potraw
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
sól do smaku oraz :
2-3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
kilka plasterków surowej szynki/parmeńska/ lub chudego boczku
1/2 szklanki białego wina /wytrawne/
rozmaryn
Wykonanie
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Małe porcje mięsa kłaść na rozłożone plastry szynki i zrolować.
Roladki powinny być dość cienkie , ponieważ mięso łatwiej się wówczas upiecze.
Ilość i długość natomiast zależy od rozmiaru plasterków szynki i naszych osobistych upodobań. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu i kłaść przygotowane roladki.
Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia się szynki.
Rumiane roladki zalać winem i zagotować do odparowania alkoholu i zredukowania płynu
Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
A moim ulubionym dodatkiem jest miska świeżej sałaty z pomidorkami, czerwoną cebulką w sosie sałatkowym winegret nasion lnu.
·
kur
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/roladki-z-indyka-w-plastrach-surowej.html