ßßß
Tym razem przygotowałam mięso mielone zawinięte w cieniutkie plasterki surowej szynki.Roladki z mięsa drobiowego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania , smaczne, pachnące przyprawami . Bardzo efektownie prezentują się na półmisku.
Składniki:/ 2 porcje/farsz:300 g mięsa mielonego /drobiowe/1 jajko2 łyżki bułki tartej2 łyżki utartego startego sera- parmezanpo szczypcie przypraw /papryka słodka, kmin mielony majeranek, bazylia, gałka muszkatołowa, czosnek mielony tymianek, pieprz / lub ziołowa przyprawa do potraw1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszkisól do smaku oraz :2-3 łyżki oliwy z oliwek extraverginekilka plasterków surowej szynki/parmeńska/ lub chudego boczku1/2 szklanki białego wina /wytrawne/rozmaryn
WykonanieWszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.Małe porcje mięsa kłaść na rozłożone plastry szynki i zrolować.Roladki powinny być dość cienkie , ponieważ mięso łatwiej się wówczas upiecze.Ilość i długość natomiast zależy od rozmiaru plasterków szynki i naszych osobistych upodobań. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu i kłaść przygotowane roladki.Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia się szynki.Rumiane roladki zalać winem i zagotować do odparowania alkoholu i zredukowania płynuGotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.A moim ulubionym dodatkiem jest miska świeżej sałaty z pomidorkami, czerwoną cebulką w sosie sałatkowym winegret nasion lnu.
·kur