Wykonanie
U mnie sezon
dyniowy nada trwa :) pakuję ją wszędzie gdzie sie da i przyznaję, że nie ma potrawy gdzie ona by nie pasowała. Zarówno na słodko jak i na wytrwano.Ale moje ulubione dania z nią to stanowczo na słodko..:)Aczkolwiek dziś podam przepis na klopsiki mielone z
dynią,
serem i innymi warzywami.Klopsy wyszły bardzo pulchne, soczyste z rozpływającym się
serem...(nie pamiętam już kiedy
jadłam zwykłe mielone)Ale zanim podam przepis to pochwalę się moją nagrodą w konkursie u NiebieskoSzarej a moje wypociny możecie sobie poczytać tu
Wyniki konkursu .Tak więc jestem zadowolona niezmiernie i serdecznie dziękuję za nagrodę :)Rzeczy są bardzo piękne a kubeczek do
jogurtu na wynos to wymarzony prezent dla mnie!Pierwsze wykorzystanie będzie w sobotę bo na cały dzień
jadę do szkoły :)Oprócz kubeczka dostałam również kolczyki, dwie
ramki i super notesik w tym samym kolorze :)Notes się bardzo ciekawie otwiera bo rozsuwa.


Piękne kolczyki, na prawdę ślicznie i starannie wykonane, a do tego ślicznie zapakowane w mały prezencik ! <3(ja już dziś czuję się jak w święta - tyle prezentów)


A teraz moje klopsiki :)

Składniki:400g
mięsa mielonegopapryka czerwona1 szklanka startej dyniok 1 szklanka
startego sera żółtego3 łyżki posiekanej
pietruszkijajkosólpieprz pomarańczowybułka tarta ok 0,5 szklanki3 łyżki
mlekaolej
Wykonanie:
Dynie obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach.
Paprykę myję, usuwam pesteczki i kroję w drobną kostkę.
Ser ścieram na tarce na grubych oczkach.
Bułkę tartą ok (1/3 szklanki) zalewam kilkoma łyżkami
mleka i mieszam.
Pietruszkę zielone siekam.
Mięso mielone mieszam z wszystkimi warzywami,
solę i
pieprzę do smaku. Dodaję również
ser, surowe
jajko i
bułkę tartą. Całość mieszam. Ręką formuję klopsiki i każdego obtaczam lekko w
bułce tartej.Smażę na rozgrzanym
oleju, z obu stron na rumiano.


