ßßß
Prosty, klasyczny przepis na risotto, ale tym razem z sezonowymi owocami.Świeże, soczyste winogrona doskonale smakują z ryżem i kremowym serkiem.Bardzo fajne i ciekawe zestawienie smaków, a jeśli ktoś lubi połączenie słodko-kwaśno-słone , to jest to danie idealne. Jeżeli ktoś z domowników preferuje coś konkretnego, to do risotto można dodać boczku lub białej kiełbasy.........a nawet krewetki...
Składniki: /3-4 porcje/1 szklanka (250 ml) ryżu arborio lub carnaroli1/2 cebuli2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki masła1/2 szklanki białego wytrawnego wina150 g winogron /białe i różowe /50 g serka robiola /lub inny kremowy/kilka świeżych listków rozmarynuok. 3 szklanki bulionu warzywnegosól do smakubiały pieprz do smakukilka owoców winogron do dekoracjiWykonanie:
- Przygotować bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/.- Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki.- Cebulę drobno pokroić.- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę.- Wsypać ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem.- Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./.- Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu.- Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła i dokładnie wymieszać.- Wsypać winogrona,dodać serek, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać, pozostawić kilka minut pod przykryciem.- N ałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.
Zobacz również : - risotto z gruszką- risotto z dynią- risotto truskawkowe