ßßß
10 zielonych szparagów2 dymki200 ml białego wytrawnego wina500 ml bulionu warzywnego1 kubek ryżu arboriosólbiały pieprzoliwamasło- Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy, oddzielamy zdrewniałe końce. Kroimy w kilku centymetrowe kawałki.- Cebulę kroimy w drobną kostkę.- Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej szparagi. Potrzebują dosłownie dwóch minut.- Wyciągamy szparagi i na tej samej oliwie szklimy dymkę. Uwaga! Nie wolno jej przypalić. Zbrązowiałe części zostawią nieprzyjemny, gorzkawy posmak.- Do zeszklonej dymki dosypujemy kubek ryżu arborio i smażymy go przez kilka chwil. Następnie zalewamy białym winem. Zmniejszamy ognień i pozwalamy ryżowi wchłonąć płyn. Od czasu do czasu można delikatnie zamieszać.- W momencie, kiedy wino odparuje i nie będzie w ryży już prawie w ogóle płynu dolewamy chochelkę bulionu i powtarzamy odparowywanie. Postępujemy tak do momentu, w którym ryż będzie al dente. W okół jego ziarenek wytworzy się wspaniała zawiesina. W tym momencie dodajemy 1 łyżkę masła i szparagi. Bardzo delikatnie mieszamy.Smacznego:)
