Wykonanie
Ostatnio ku mej wielkiej uciesze, na lokalnym targu ujrzałam
kurki. Piękne, złote, jeszcze malutkie, ale już pełne smaku. Nie mogłam się im oprzeć. A na fali zachwytu nad
ryżem arborio, powstało risotto z
kurkami. Uwielbiam i wam też radzę pouwielbiać te magiczne skarby czerwcowego lasu i kremowy smak risotto. Gorąco polecam.Few days ago, on a local market, I foud chanterelles mushrooms. I can only say, that it was a big suprise for me,
very good suprise, I couldn't resist. I bought them. They
were such lovely small, golden and they looked so delicious. Now I'm on my way with
love to arborio rice, so there was no chance to preper something else - just risotto.
300 g
kurek1
cebula1 kubek
ryżu arboriosólpieprz500 ml
bulionu warzywnego150 ml białego
wytrawnego wina50 ml
wermutumasłooliwa-
Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na kilka chwil. Odcedzamy
kurki i
wodę wylewamy.- Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wkładamy na nią pokrojoną w kostkę
cebulę i delikatnie ją szklimy. Następnie dokładamy
kurki i pozwalamy im się poddusić kilka minut. Dolewamy odrobinę
wermutu i redukujemy płyn prawie do
zera.- Dosypujemy
ryż i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy
ryż się zeszkli dolewamy
białego wina, zmniejszamy ogień i czekamy aż cały płyn odparuje. Następnie wlewamy chochelkę
bulionu. Czynność powtarzamy do momentu kiedy
ryż będzie al dente. Na koniec dokładamy łyżkę
masła i pozwalamy mu się rozpuścić, nadać risotto szklistości. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego:)