ßßß
300 g kurek1 cebula1 kubek ryżu arboriosólpieprz500 ml bulionu warzywnego150 ml białego wytrawnego wina50 ml wermutumasłooliwa- Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka chwil. Odcedzamy kurki i wodę wylewamy.- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją szklimy. Następnie dokładamy kurki i pozwalamy im się poddusić kilka minut. Dolewamy odrobinę wermutu i redukujemy płyn prawie do zera.- Dosypujemy ryż i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy ryż się zeszkli dolewamy białego wina, zmniejszamy ogień i czekamy aż cały płyn odparuje. Następnie wlewamy chochelkę bulionu. Czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie al dente. Na koniec dokładamy łyżkę masła i pozwalamy mu się rozpuścić, nadać risotto szklistości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego:)

