ßßß
Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej, aromatycznej pieczeni z datkiem soczystych winogron.Owoce nadają daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i przyjemnego aromatu.Aromatyczny , winny sos jest doskonałym uzupełnieniem i wykończeniem dania.
Składniki:1 kg mięsa z udźca indyka2 łyżki oliwy z oliwek50 g masła1 cebula1 marchewkawałek selera / użyłam naciowy/2 ząbki czosnkukilka ziarenek jałowcagałązka świeżego rozmarynu500 g winogron /białe i czerwone/250 ml białego, wytrawnego winaok. 150 ml bulionu warzywnegosól i pieprz do smakuWykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę.-Tak przygotowane mięso włożyć do specjalnej siatki/do formowania szynki/ lub obwiązać sznurkiem kuchennym.-Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu.-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.-Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i przelać do naczynia.-Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem.-Dodać bulion warzywny.-Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka razy w ciągu pieczenia.-Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki.-Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min.Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami.Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej wody /ponownie zagotować/
