Wykonanie
Przepis pochodzi z serwisu
Fine CookingSkładniki na dwie osoby0,5kg cienkich, małych kotlecików ze
schabu środkowegoDuży kawał
masła (około 80g)3 łyżki
oliwy z oliwekMiseczka czerwonych
winogron pokrojonych na pół, bez pestekSzklanka czerwonego
wytrawnego wina, polecamy Cabernet SavignionŚwieży lub suszony
rozmarynFiliżanka rosołu (jeśli z kostki, nie solić potrawy)
sól,
pieprzPrzygotowaniePrzyprawić kotleciki świeżo zmielonym
pieprzem, nie solić.Rozpuścić 3/4 całego
masła na patelni, dodać
oliwę. Poczekać aż się rozgrzeje, w międzyczasie kończąc odpestkowywanie
winogron. Wrzucić kotleciki na średni ogień i obsmażyć szybko (max 2 min) z obu stron. Zdjąć na talerz i nakryć aby nie wystygły.
Zwiększyć ogień i wlać na patelnię
wino, wrzucić
winogrona i
rozmaryn. Mieszając sos zeskrobywać co najlepsze z dna pateli. Po 3 minutach dodać rosół i dalej mieszać wrzący sos aż będzie miał konsystencję
syropu. Zlać z talerza z
mięsem sos który wyciekł i dodać resztę
masła.
Kotleciki podawać polane sosem, obłożone
winogronami z dodatkiem
ziemniaków z
wody i
czerwonym winem.