Wykonanie
Schabowe na
winie z kluskami śląskimiSkładnikikotlety0,5kg
schabu wieprzowego1 szklanka białego
wytrawnego wina (użyłam takiego domowej roboty)
mąka (do obtoczenia)
masło i
oliwa (do smażenia)
sól i
pieprzkluski śląskieok. 1kg
ziemniaków (ilość zależy od liczby osób)
mąka ziemniaczana1
jajkosólSposób przygotowaniaKotletyKrok 1
Schab kroimy na dość cienkie plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy
solą i
pieprzem, a następnie obtaczamy w
mące. Smażymy na na
maśle i
oliwie. Ważne jest, aby użyć do smażenia prawdziwego
masła, ponieważ
daje ono niepowtarzalny aromat, a dodatek
oliwy zapobiegnie paleniu się
masła.KotletyKrok 2W oddzielnym szerokim rondelku rozpuszczamy kawałek
masła, przerzucamy do niego wszystkie usmażone kotlety i zalewamy szklanką białego
wytrawnego wina. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia, często przekładając kotlety, aż
wino się zredukuje i utworzy nam gęsty sosik, a kotlety zmiękną.Kluski śląskieKrok 3
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie rozgniatamy. Dodajemy 1/4
mąki ziemniaczanej (proporcja 4:1, 4 części
ziemniaków do jednej część
mąki ziemniaczanej). Przekładamy na stolnicę, wbijamy
jajko i zagniatamy. Aby kluski były równe, nabieramy masę łyżką, robimy kulki i rozgniatamy je palcem tworząc charakterystyczny dołek. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty licząc od wypłynięcia.