ßßß Cookit - przepis na Przepisy na każdy dzień

Przepisy na każdy dzień

nazwa

Wykonanie

Schabowe na winie z kluskami śląskimi
Składniki
kotlety
0,5kg schabu wieprzowego
1 szklanka białego wytrawnego wina (użyłam takiego domowej roboty)
mąka (do obtoczenia)
masło i oliwa (do smażenia)
sól i pieprz
kluski śląskie
ok. 1kg ziemniaków (ilość zależy od liczby osób)
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Sposób przygotowania
Kotlety
Krok 1
Schab kroimy na dość cienkie plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na na maśle i oliwie. Ważne jest, aby użyć do smażenia prawdziwego masła, ponieważ daje ono niepowtarzalny aromat, a dodatek oliwy zapobiegnie paleniu się masła.
Kotlety
Krok 2
W oddzielnym szerokim rondelku rozpuszczamy kawałek masła, przerzucamy do niego wszystkie usmażone kotlety i zalewamy szklanką białego wytrawnego wina. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia, często przekładając kotlety, aż wino się zredukuje i utworzy nam gęsty sosik, a kotlety zmiękną.
Kluski śląskie
Krok 3
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie rozgniatamy. Dodajemy 1/4 mąki ziemniaczanej (proporcja 4:1, 4 części ziemniaków do jednej część mąki ziemniaczanej). Przekładamy na stolnicę, wbijamy jajko i zagniatamy. Aby kluski były równe, nabieramy masę łyżką, robimy kulki i rozgniatamy je palcem tworząc charakterystyczny dołek. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty licząc od wypłynięcia.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5607/schabowe-na-winie-z-kluskami-slaskimi