Wykonanie

Odchudzona wersja tradycyjnego schaboszczaka dopasowana dla mamy z cukrzycą ciążową. Nie wymaga smażenia i nie zawiera
mąki pszennej. Dzięki
mące amarantusowej panierka jest chrupiąca i ma lekko
orzechowy smak.
Składniki na dwie porcje. U mnie dziś na obiad z
fasolką szparagową i
kaszą Quinoa.
Składniki:
łyżeczka
oliwy z oliwek: 5g
jajko:60g
2 kotlety z chudego
schabu 160g
szczypta
pieprzu: 2g
szczypta
soli: 2g
Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy lekko dłonią i posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Panierujemy kotlety w
mące,
jajku i jeszcze raz w mace. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną
oliwy. Układamy kotleta i zapiekamy 15 minut w 180 C, delikatnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

1 porcja - 130 g
Wartość energetyczna:
240 kcal
Białko:
25 g
Węglowodany:
10 g
Tłuszcz:
12 g