ßßß Cookit - przepis na pierogi

pierogi

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 200gr mąki
- 2 jajka
- sól
- krewetki (świeże, duże, ok. 5 sztuk)
- 100gr drobno pokrojonej dyni
- 150ml białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- łyżka masła
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać jajka, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki.
Pokrojoną dynię minutę podsmażyć, po czym zalać wodą (gotować dopóki woda nie odparuje, a dynia nie zmięknie)
Obrać krewetki (pancerzy nie wyrzucać). Do ugotowanej dyni dodać posiekane krewetki smażyć chwilkę. Odstawić farsz do ostygnięcia.
Pancerze usmażyć na oliwie (ok 4minuty), zalać je winem i dusić ok. 15 minut. Dodać szafranu pieprzu i na sam koniec (po zdjęciu z ognia) masło (najlepiej klarowane).
Rozwałkować ciasto (BARDZO CIENKO! ) wykrajać kółka. Na każde nałożyć farsz i zawinąć na pierogi.
Gotować 4 minuty w osolonej wodzie, po wyjęciu z wody przesmażać na patelni z wcześniej przygotowanym sosem (2 minuty).
UWAGA: przepis pozyczony ze strony masterchef (aga sulikowska) nieco przeksztalcony.
oryginalny przepis: http://masterchef.tvn.pl/agnieszka-radi-sulikowska-ravioli-nadziewane-krewetkami-tygrysimi-i-dynia-w-masle-krewetkowymi-ze-sm,65412,n.html
SMACZNEGO
Źródło:http://gotujstart.bloog.pl/id,338603248,title,pierogi,index.html