Wykonanie
Składniki:- 200gr
mąki- 2
jajka-
sól-
krewetki (świeże, duże, ok. 5 sztuk)- 100gr drobno pokrojonej dyni- 150ml białego
wytrawnego wina- szczypta
szafranu- łyżka
masła-
pieprz-
oliwaWykonanie:Przesiać
mąkę, dodać
jajka, szczyptę
soli i wyrobić ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki.Pokrojoną
dynię minutę podsmażyć, po czym zalać
wodą (gotować dopóki
woda nie odparuje, a
dynia nie zmięknie)Obrać
krewetki (pancerzy nie wyrzucać). Do ugotowanej dyni dodać posiekane
krewetki smażyć chwilkę. Odstawić farsz do ostygnięcia.Pancerze usmażyć na
oliwie (ok 4minuty), zalać je
winem i dusić ok. 15 minut. Dodać
szafranu pieprzu i na sam koniec (po zdjęciu z ognia)
masło (najlepiej klarowane).Rozwałkować ciasto (BARDZO CIENKO! ) wykrajać kółka. Na każde nałożyć farsz i zawinąć na pierogi.Gotować 4 minuty w osolonej wodzie, po wyjęciu z
wody przesmażać na patelni z wcześniej przygotowanym sosem (2 minuty).UWAGA: przepis pozyczony ze strony masterchef (aga sulikowska) nieco przeksztalcony.oryginalny przepis: http://masterchef.tvn.pl/agnieszka-radi-sulikowska-ravioli-nadziewane-krewetkami-tygrysimi-i-dynia-w-masle-krewetkowymi-ze-sm,65412,n.htmlSMACZNEGO