Wykonanie
Karczochy/ zobacz / nie są w Polsce zbyt popularne,bo po prostu ich nie ma . Te piękne warzywne kwiaty mają doskonałe walory smakowe.Można podawać je na wiele sposobów:gotowane,smażone,nadziewane,z dodatkiem
makaronu i
mięs,w sałatkach.
Karczochy można również konserwować i wtakiej właśnie postaci widuje się je najczęściej w naszym
kraju.Już w starożytnym Rzymie doceniono ich zdrowotne właściwości,a szczególnie w schorzeniach wątroby.
Składniki/ dla 2 osób/4
karczochy1/2 szklanki zielonego groszku/użyłam mrożony/1 ząbek
czosnku1 lampka
wytrawnego wina3/4 szklanki
bulionu warzywnego3/4 szklanki przecieru pomidorowego/z butelki lub kartonu/2 łyżki
oliwy z oliwekkilka listków świeżego
rozmarynusól,
pieprz do smaku
Karczochy dokładnie umyć, oczyścić z wierzchnich,twardych liści/,az odsłoniąsię jasnozielone,świeże listki./Mozna odciąć ogonki,ale on e również sa bardzo smaczne. U nasady kwiatu delikatnie przeciąć,wydrążyć włoski ..... jak przygotować
karczochy zobacz tutaj To może być trudne dla osoby, która nie ma doświadczenia,ale każdym następnym razem jest już łatwiej. W tym warzywie najważniejszy jest środek,czyli" serducho"
Warzywo przekroić na połówki i włożyć do naczynia z zimną
wodą z dodatkiem
soku cytrynowego lub zielonej
pietruszki na ok.15 min./w celu zabezpieczenia warzywa przed zmianą koloru/. W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę z
czosnkiem i umieścić w niej
karczochy,
rozmaryn doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Warzywa smażyć przez chwilę na wolnym ogniu,a następnie ,podlać
winem .Po odparowaniu
alkoholu zalać gorącym
bulionem.Całość poddusić ok 10 min.po czym dodać rozmrożony
groszek,
przecier pomidorowy ,przykryć pokrywką i dusić do chwili aż warzywa będą miękkie,/ mieszając delikatnie od czasu do czasu,/a sos lekko zgęstnieje/w razie potrzeby uzupełnić bulionem/.Podawać z dodatkiem
pieczywa.