Wykonanie
Królik z
jabłkiem po toskańsku to jedna z najczęstszych wersji pojawiających się na moim
stole. Nie wymaga wiele pracy, ale czasu gotowania. Zrobiony w ten sposób jest delikatny i zdrowy. Przepis przywiozłam z ostatniej mojej podróży z Toskanii.
Składniki dla 4 osób:1kg
królika2
jabłka2 ząbki
czosnkubulionrozmaryn250 ml białego
wytrawnego wina6 łyżek
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Królika dzielimy na porcje, myjemy i osuszamy. Mocno rozgrzewamy większy rondel, podgrzewamy
oliwę, rozgnieciony
czosnek i
rozmaryn. Następnie wkładamy kawałki
królika.
Obsmażmy
królika na większym ogniu z każdej strony.
Kiedy
królik będzie podsmażony, dolewamy
wino i doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone na ósemki
jabłka.
Gotujemy pod przykryciem
królika, dolewając od czasu do czasu
bulion, będzie to trwało ok. 30 minut.
Królik jest gotowy, jeśli
mięso będzie odchodziło od kości, jeśli jest jeszcze twardy, należy gotować go do miękkości.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)