Wykonanie
Zupełnie spontanicznie wybraliśmy się wczoraj na wycieczkę do Żelazowej Woli, Nieborowa i Arkadii :) Postanowiliśmy złapać trochę październikowego słońca :) Tego było nam trzeba! A na koniec wycieczki: obiad w znalezionej przypadkiem "Oberży pod Złotym Prosiakiem" :) Jesień potrafi być cudna!Tymczasem podaję obiecany przepis na jesienną zupę
cebulową...Moja francuska zupa cebulowa nie jest do końca zgodna z oryginałem - nie dodaję do niej
koniaku, ani
brandy. Nie zapiekam jej też w żaroodpornych miseczkach - podaję ją po prostu z grzankami z
serem i świeżym
tymiankiem.Składniki:1 l aromatycznego
bulionu warzywnego lub
mięsnego1 kg
cebuli250 ml białego
wytrawnego wina2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masłasólpieprzbagietkaser żółty (ja użyłam mojego ulubionego "
Bursztynu")świeży
tymianek2 wyciśnięte ząbki
czosnkuGotowanie zaczynamy od przygotowania
bulionu (przepis tutaj). Równie dobrze smakuje na
bulionie przygotowanym z samej
włoszczyzny.
Cebulę kroimy w piórka.W garnku rozgrzewamy
oliwę z
masłem. Wrzucamy
cebulę i mieszając smażymy ją przez ok. 0,5 godziny (aż
zrobi się "karmelowa").Wlewamy
wino i
bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 0,5 godziny.
Bulion wlewajmy powoli - może się okazać, że jest go za dużo. Zupa nie może być zbyt rzadka.Doprawiamy całość
solą i
pieprzem. Możemy dodać świeży
tymianek.
Bagietkę kroimy a małe kromki. Nacieramy
czosnkiem. Posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy.Zupę wlewamy do miseczek. Do środka wkładamy 2-3 grzanki. Dekorujemy gałązką świeżego
tymianku.I kilka zdjęć z Żelazowej Woli, Nieborowa i Arkadii...
... i pyszności, które jedliśmy w "Oberży pod Złotym Prosiakiem" w Nieborowie :)
Szarlotka na gorąco... Tego nigdy nie
mogę sobie odmówić! :)