ßßß
Zupełnie spontanicznie wybraliśmy się wczoraj na wycieczkę do Żelazowej Woli, Nieborowa i Arkadii :) Postanowiliśmy złapać trochę październikowego słońca :) Tego było nam trzeba! A na koniec wycieczki: obiad w znalezionej przypadkiem "Oberży pod Złotym Prosiakiem" :) Jesień potrafi być cudna!Tymczasem podaję obiecany przepis na jesienną zupę cebulową...Moja francuska zupa cebulowa nie jest do końca zgodna z oryginałem - nie dodaję do niej koniaku, ani brandy. Nie zapiekam jej też w żaroodpornych miseczkach - podaję ją po prostu z grzankami z serem i świeżym tymiankiem.Składniki:1 l aromatycznego bulionu warzywnego lub mięsnego1 kg cebuli250 ml białego wytrawnego wina2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki masłasólpieprzbagietkaser żółty (ja użyłam mojego ulubionego "Bursztynu")świeży tymianek2 wyciśnięte ząbki czosnkuGotowanie zaczynamy od przygotowania bulionu (przepis tutaj). Równie dobrze smakuje na bulionie przygotowanym z samej włoszczyzny.Cebulę kroimy w piórka.W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy cebulę i mieszając smażymy ją przez ok. 0,5 godziny (aż zrobi się "karmelowa").Wlewamy wino i bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 0,5 godziny. Bulion wlewajmy powoli - może się okazać, że jest go za dużo. Zupa nie może być zbyt rzadka.Doprawiamy całość solą i pieprzem. Możemy dodać świeży tymianek.Bagietkę kroimy a małe kromki. Nacieramy czosnkiem. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy.Zupę wlewamy do miseczek. Do środka wkładamy 2-3 grzanki. Dekorujemy gałązką świeżego tymianku.I kilka zdjęć z Żelazowej Woli, Nieborowa i Arkadii...

... i pyszności, które jedliśmy w "Oberży pod Złotym Prosiakiem" w Nieborowie :)
Szarlotka na gorąco... Tego nigdy nie mogę sobie odmówić! :)