Wykonanie
Tym razem w 'Projekcie zupa' zawitało coś rozgrzewającego. Zupa cebulowa to danie z kuchni francuskiej, które polecam Wam tej jesieni. Jej słodkawy, a zarazem wyrazisty smak z pewnością przypadnie Wam do gustu. Najlepiej, gdy przygotujecie ją na domowym
bulionie. Aczkolwiek sekret jej smaku tkwi w cierpliwości.
Cebulę należy karmelizować powoli, uważając aby się nie przypaliła. Wówczas wydobędziecie z niej wszystkie aromaty. Bardzo polecam Wam serwowanie tej zupy po zapieczeniu z grzanką i
serem. Nie będzie co prawda zbyt dietetycznie, ale o tej
porze roku zdecydowanie można sobie na to pozwolić.
Składniki:10 sporych
cebul (około 1 kg)50 g
masła1,5 l
bulionu warzywnego lub
mięsnego150 ml białego
wytrawnego wina3
liście laurowe2 gałązki
tymianku4 kromki
pieczywa100 g tartego
sera żółtego2 ząbki
czosnkupłaska łyżeczka
cukruświeżo mielony
pieprzsólPrzygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Masło rozgrzewamy w garnku z grubym dnem, a następnie wrzucamy pokrojone
cebule. Dodajemy
sól oraz płaską łyżeczkę
cukru, przykrywamy i szklimy na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.Gdy
cebula jest skarmelizowana dodajemy do niej
czosnek i dusimy jeszcze przez minutę. Następnie całość podlewamy
winem i dokładnie mieszamy. Grzejemy, aż
wino nieco się zredukuje, a
potem dodajemy
bulion,
liście laurowe i
tymianek. Od momentu ponownego zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem jeszcze przez 15-20 minut. Na koniec doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Kromki
pieczywa opiekamy na patelni lub w tosterze. Zupę rozlewamy do misek lub naczyń żaroodpornych. Na jej powierzchni układamy grzanki, a następnie całość posypujemy startym
żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (najlepiej z funkcją grzania "z góry") i zapiekamy do momentu aż
ser się rozpuści. Podajemy natychmiast po zapieczeniu.Smacznego!