Wykonanie
Zupa cebulowa to klasyczne danie z francuskiego bistro. Podawana z grzankami z
pszennej bułki z grubą warstwą tartego
sera, to znakomite lekarstwo na jesienno-zimową słotę.Niegdyś paryscy birbanci, wracając nad ranem do domów, tradycyjnie wstępowali do Hal (dziś już ich nie ma). Wzmacniali się tam po trudach nocy właśnie aromatyczną zupą
cebulową. Jest ona uważana za francuską, ale podobno, jak twierdzi Aleksander Dumas, mamy w niej również polski udział.Król Stanisław Leszczyński, ostatni książę Lotaryngii, słynny opiekun sztuki i literatury, a przede wszystkim sztuki kulinarnej, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej córki z królem Ludwikiem XV, gdyż w przydrożnej gospodzie opracowywał przepis na tę właśnie zupę. Przyrządzał ją z
chlebem razowym, choć nie wiadomo, czy w osiemnastowiecznej Francji można było zdobyć prawdziwy razowiec. Dodawał
imbir,
gałkę muszkatołową i
goździki. Gotował ją na wodzie, a nie na rosole. Smakosze twierdzą, że tylko wtedy zostaje wydobyty prawdziwy smak
cebuli. W tej właśnie postaci występowała w kuchni staropolskiej.źródło : http://www.mojegotowanie.pl
Składniki na 2 porcje :1 l mocnego
bulionu warzywnego2-3 duże
cebulelistek laurowyłyżeczka
cukrusól,
pieprzszczypta suszonego
tymiankuczerstwa
bułkażółty serłyżka
masłaCebulę posiekaną na wiórki szklimy na
maśle.Dodajemy
cukier i
sól. Dusimy na małym ogniu ok 10 minut( żeby sie nie przyrumieniła! )
Cebulę zalewamy
bulionem,dodajemy
liśc laurowy i
pieprz. gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 20-30 minut.Na końcu dodajemy
pieprz.Grzanki z
serem zapiekamy w piekarniku ( pierwotnie powinno być to robione w naczyniu żaroodpornym razem z zupą,ale ja niestety takich bulionówek nie posiadam więc robiłam osobno :) )Zupę rozlewamy do miseczek,kładziemy u góry grzankę i pałaszujemy!!!!