Wykonanie
Majówkowa pogoda nie zachwyca, dlatego postanowiłam trochę podnieść
morale M i swoje. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa krem z
cebuli świetnie zdaje egzamin z poprawiania humoru. Zupa jest delikatna i ma lekko słodki smak. Polecam wszystkim jako lekarstwo na złą pogodę!
Czas przygotowania : 20minSkładniki (na 2-3 porcje):- 600g
cebuli- 0,5l
bulionu (najlepiej wołowego, ale może być również warzywny lub drobiowy)- 1 łyżeczka
tymianku- 2 łyżki
masła- 150ml
wytrawnego wina-
sól,
pieprzCebulę pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść
masło, dodaj
cebulę i smaż na małym ogniu. Uważaj, aby nie przypalić
cebuli (zupa
zrobi się wtedy gorzka). Dodaj
tymianek i dalej smaż, aż
cebula nabierze koloru. Dolej
wina i gotuj, aż prawie całe odparuje. Wlej
bulion i gotuj jeszcze 10-15 minut. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj ze świeżym
pieczywem lub grzankami .