Wykonanie

Czarny
ryż to bogactwo wartości odżywczych, minerałów i przeciwutleniaczy ,błonnika i witamin. To samo zdrowie....
Ryż ma charakterystyczny , delikatny,
orzechowy, smak, cudowny aromat i piękną intensywną barwę, która z czarnego zmienia się po ugotowaniu w ciemno-fioletową.Idealny do sałatek, jako dodatek do ryb i
owoców morza, deserów.Czarny
ryż to szlachetna odmiana "dzikiego"
ryżu. Ten, który dziś przygotowałam to włoski "Venere"/ Gallo /. Venere w
języku włoskim to bogini miłości Venus. Bardzo często więc czarny
ryż traktuje się jako afrodyzjak. Nazywa się go również „zakazanym”, ponieważ jak głosi historia nikomu oprócz Cesarza nie wolno było go spożywać.Przeznaczony do sałatek
ryż należy gotować do miękkości / w metalowym garnku/ w dużej ilości osolonej
wody. Po ugotowaniu przepłukać zimną
wodą.

Składniki:250 g czarnego
ryżu /użyłam Venere Gallo/
warzywa marynowane /papryka żółta i czerwona,
ogórek,
rzodkiew,
kalafior ,
marchew, cebulka/2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznegoczerwona cebula/ do dekoracji/
sałatka roszponka /do dekoracji/
sól do smaku
pieprz cytrynowyświeży
tymianek /z doniczki/ lub
bazyliaWykonanie:

-
Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej
wody, a po uzyskaniu żądanej miękkości / u mnie ok. 30 min, ale należy zwrócić uwagę na zalecenia producenta/, przelać zimną
wodą, pozostawić na sitku do odsączenia.-
Ryż przesypać do głębokiej miski.-Warzywa z zalewy przełożyć na sitko , po czym pokroić w paseczki lub kostkę, można wykroić również ozdobne kształty.-Do zimnego
ryżu dodać przygotowane warzywa.-
Ocet starannie połączyć z
oliwą i dodać do sałatki.-Przyprawić do smaku
solą, posypać
pieprzem i delikatnie wymieszać.-Odstawić na godzinę .-Gotową
sałatkę przełożyć na półmisek wyłożony zielonymi listkami
sałaty.-Ozdobić świeżym
tymiankiem i
czerwoną cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki.-Można dodatkowo / kto lubi / skropić
sałatkę octem lub kremem balsamicznym.
Sałatkę można przygotować z białego lub
brązowego ryżu, ale polecam chociaz jeden raz spróbować jak pachnie i smakuje "zakazayny" czarny
ryż.