ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czarnym ryżem" Venere" i warzywami

Sałatka z czarnym ryżem" Venere" i warzywami

nazwa

Wykonanie

Czarny ryż to bogactwo wartości odżywczych, minerałów i przeciwutleniaczy ,
błonnika i witamin. To samo zdrowie....
Ryż ma charakterystyczny , delikatny, orzechowy, smak, cudowny aromat i piękną intensywną barwę, która z czarnego zmienia się po ugotowaniu w ciemno-fioletową.
Idealny do sałatek, jako dodatek do ryb i owoców morza, deserów.
Czarny ryż to szlachetna odmiana "dzikiego" ryżu. Ten, który dziś przygotowałam to włoski "Venere"/ Gallo /. Venere w języku włoskim to bogini miłości Venus. Bardzo często więc czarny ryż traktuje się jako afrodyzjak. Nazywa się go również „zakazanym”, ponieważ jak głosi historia nikomu oprócz Cesarza nie wolno było go spożywać.
Przeznaczony do sałatek ryż należy gotować do miękkości / w metalowym garnku/ w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą.
Składniki:
250 g czarnego ryżu /użyłam Venere Gallo/
warzywa marynowane /papryka żółta i czerwona, ogórek, rzodkiew, kalafior , marchew, cebulka/
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
czerwona cebula/ do dekoracji/
sałatka roszponka /do dekoracji/
sól do smaku
pieprz cytrynowy
świeży tymianek /z doniczki/ lub bazylia
Wykonanie:
-Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, a po uzyskaniu żądanej miękkości / u mnie ok. 30 min, ale należy zwrócić uwagę na zalecenia producenta/, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odsączenia.
-Ryż przesypać do głębokiej miski.
-Warzywa z zalewy przełożyć na sitko , po czym pokroić w paseczki lub kostkę, można wykroić również ozdobne kształty.
-Do zimnego ryżu dodać przygotowane warzywa.
-Ocet starannie połączyć z oliwą i dodać do sałatki.
-Przyprawić do smaku solą, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać.
-Odstawić na godzinę .
-Gotową sałatkę przełożyć na półmisek wyłożony zielonymi listkami sałaty.
-Ozdobić świeżym tymiankiem i czerwoną cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki.
-Można dodatkowo / kto lubi / skropić sałatkę octem lub kremem balsamicznym.
Sałatkę można przygotować z białego lub brązowego ryżu, ale polecam chociaz jeden raz spróbować jak pachnie i smakuje "zakazayny" czarny ryż.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/saatka-z-czarnym-ryzem-venere-i.html