ßßß Cookit - przepis na Tartaletka z karmelizowanym fenkułem

Tartaletka z karmelizowanym fenkułem

nazwa

Wykonanie

Robiłam je jeszcze w czerwcu, ale nie miałam czasu przetłumaczyć tekstu. Z tego wszystkiego, zupełnie zapomniałam, którego przepisu na kruche ciasto użyłam, ani w jakiej ilości. Możecie jednak użyć Waszego ulubionego, lub ciasta francuskiego, jak w oryginalnym przepisie . A sam farsz jest wspaniały.
Składniki:
2 średnie bulwy fenkułu, podzielone na ćwiartki i posiekane
2 łyżki oliwy
1-1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Na dużej patelni podsmażamy fenkuł na oliwie, aż zmięknie. Zmniejszamy ognień na średni i gotujemy, bez przykrycia, przez około 40 minut, aż zmieni kolor na na złoty. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy tymianek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Szykujemy kruche ciasto, wykładamy nim foremki i podpiekamy przez chwilę. Następnie wkładamy farsz do foremek i pieczemy 12-15 minut, aż się zezłoci.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/09/Tartaletka-z-karmelizowanym-fenkulem.html