Wykonanie
Zapieczony w piekarniku
ser camembert (lub
brie) nabiera wewnątrz kremowo-płynnej konsystencji. Jeśli dodamy do tego gorące, słodko-kwaśne
gruszki z dodatkiem
octu balsamicznego to uzyskujemy bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może występować w wielu rolach!Podany „na łożu” z mieszanych
sałat będzie smakowitym daniem na śniadanie, lunch lub nawet na kolację.W towarzystwie lampki
wina, sprawdzi się wspaniale jako mała przekąska w czasie spotkania w gronie znajomych.Może także pełnić rolę deseru :)Inspiracją był ten przepis.Składniki:2 krążki
sera camembert1 twarda
gruszka (u mnie Konferencja)1 łyżka
oliwy z oliwek1-2 łyżki
octu balsamicznegosól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki świeżego posiekanego
tymianku + kilka gałązek do dekoracjiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Rozgrzać
oliwę na patelni i smażyć pokrojoną
gruszkę aż lekko zmięknie i się zarumieni (około 5 minut). Dodać
ocet balsamiczny* i posiekany
tymianek. Smażyć aż sos nabierze konsystencji
syropu.Uwaga: Ilość
octu balsamicznego (1 czy 2 łyżki) zależy od własnych upodobań. Ja dodałam 1 łyżkę i dla mnie sos był wystarczająco kwaśny, dostosowany do
słodyczy gruszki.Krążki
sera camembert ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 5-8 minut, aż delikatnie „napuchną”, a
ser wewnątrz nabierze kremowo-płynnej konsystencji.Delikatnie wyjąć na talerz i polać sosem
gruszkowym.*Uwaga: Ja dodatkowo nacięłam każdy krążek na krzyż (jak kopertę) i lekko odwinęłam rogi na zewnątrz tak aby widać było kremowy środek. W powstałe zagłębienie nałożyłam gorące
gruszki w balsamico.Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego
tymianku.Smacznego:)