ßßß Cookit - przepis na Zapiekane figi w sosie miodowo-tymiankowym

Zapiekane figi w sosie miodowo-tymiankowym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie widziałam ładnych świeżych fig. Więc kiedy tylko na nie trafiłam, poczułam potrzebę nabycia większej ilości. Ponieważ akurat miałam robić kolację na trzy osoby, postanowiłam robić jedną z moich ulubionych przystawek, zapiekane figi. I tu pojawił się kolejny problem. Dwie figi to zawsze za mało, natomiast bywa że trzy to już za dużo :) Ponieważ lubię karmić, wyszło mi że trzy to jednak będzie w sam raz :)
Składniki: dla 3 osób
9 świeżych dojrzałych fig
krążek camemberta
9 plastrów dojrzewającej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz
pół łyżeczki tymianku
2 łyżki płatków migdałowych
Figi umyć, poodcinać ogonki i przeciąć od góry na krzyż. Lekko nacisnąć od dołu żeby się otwarły, w rozcięcia wkładać pokrojony na trójkąty ser (skórką z pleśnią do góry). Każdą figę owinąć plastrem szynki. Ja składałam plastry na pół wzdłuż dłuższego brzegu i przypinałam końce końce do figi wykałaczką (można użyć zaostrzonych gałązek tymianku). Miód, oliwę, ocet i tymianek wymieszać na gładki sos i doprawić solą i pieprzem. Spód naczynia, w którym figi będą zapiekane posmarować odrobiną sosu. Figi ułożyć w naczyniu, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15-20 minut. (a na zdjęciach pięknie widać jaką mam krzywą podłogę w kuchni...)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/09/zapiekane-figi-w-socie-miodowo.html