Wykonanie
3 udka9 małych
ziemniaków na marynatę;2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
soli ziołowejpół łyżeczki czerwonej papryczkiszczypta
tymiankuszczypta
pieprzuMarynatę wymieszać i natrzeć nią udka, odstawić na ok 1 godzinę.
Ziemniaki obrać, naciąć w cienkie plasterki ale nie do końca, tak by
ziemniak trzymał się na dolnej stronie. W naczyniu wymieszać pół łyżeczki
soli ziołowej, szczyptę
tymianku, szczyptę
oregano 2 łyżki
oleju i posmarować ziemniaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać odrobiną
wody.Wszystko razem wstawić do piekarnika, naczynie z udkami i naczynie z
ziemniakami. Udka również podlać
wodą, od czasu do czasu polewać udka i ziemniaczki.Piec ok 1 , 5 godz w temp ok 210 stDo pieczonych udek i ziemniaczków podałam
sałatkę z
papryki,
sera feta i
oliwek, to wszystko posypane jedynie kolorowymi
ziołami do sałatek Kamis.