Wykonanie
Przyrząd do robienia tych fantazyjnych spiralek z
ziemniaków leżał w szafce chyba jakieś 5 lat. Zakupiony za grosze w jednej z gazet wysyłkowych przeleżał zapomniany tyle czasu, aż do dziś, kiedy przypomniałam sobie, że go posiadam. Na grill poszły więc jazzy
chips zroszone
oliwą z oliwek i przyprawione
pieprzem,
ziołami i
solą. Z pewnością zrobię je po raz kolejny, bo taki sprzęt, jak się okazało potrafi bardzo wiele. Spiralki wyszły fantastyczne!
Składniki:4
młode ziemniaki w łupinie (raczej długie i kształtne)
oliwa z oliweksólświeżo zmielony
ziołowy pieprz1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
majerankuSzpikulcem przebijamy
ziemniaka na wylot. Nakładamy sprężynkę z ostrzem i kręcimy, krojąc tym samym
ziemniaka w spiralkę. Ściągamy
ziemniaka ze szpikulca i delikatnie rozciągamy. Nabijamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy
oliwą, posypujemy
ziołami,
pieprzem oraz
solą. Grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, do miękkości i zarumienienia. Jazzy
chips świetnie smakują z
sosem czosnkowym z
koperkiem. Smacznego!A oto sprzęt do spiralek: