Wykonanie
            Przyrząd do robienia tych fantazyjnych spiralek z 
ziemniaków leżał w szafce chyba jakieś 5 lat. Zakupiony za grosze w jednej z gazet wysyłkowych przeleżał zapomniany tyle czasu, aż do dziś, kiedy przypomniałam sobie, że go posiadam. Na grill poszły więc jazzy 
chips zroszone 
oliwą z oliwek i przyprawione 
pieprzem, 
ziołami i 
solą. Z pewnością zrobię je po raz kolejny, bo taki sprzęt, jak się okazało potrafi bardzo wiele. Spiralki wyszły fantastyczne!

Składniki:4 
młode ziemniaki w łupinie (raczej długie i kształtne)
oliwa z oliweksólświeżo zmielony 
ziołowy pieprz1 łyżeczka 
tymianku1 łyżeczka 
majeranku
Szpikulcem przebijamy 
ziemniaka na wylot. Nakładamy sprężynkę z ostrzem i kręcimy, krojąc tym samym 
ziemniaka w spiralkę. Ściągamy 
ziemniaka ze szpikulca i delikatnie rozciągamy. Nabijamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy 
oliwą, posypujemy 
ziołami, 
pieprzem oraz 
solą. Grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, do miękkości i zarumienienia. Jazzy 
chips świetnie smakują z 
sosem czosnkowym z 
koperkiem. Smacznego!A oto sprzęt do spiralek:
