ßßß Cookit - przepis na Babka serowa z warzywami

Babka serowa z warzywami

nazwa

Wykonanie

Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta.
Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie.
Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.
Składniki:
200 g mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki oliwy z oliwek
100 g ricotty
100 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. ½ łyżeczki soli
50 g pokrojonego w kostkę sera ementaler
50 g startego sera parmezan
150-200 g mieszanki podgotowanych warzyw
kilka czarnych oliwek
szczypta białego pieprzu
szczypta kurkumy i słodkiej papryki w proszku
po łyżce zielonej pietruszki i świeżego tymianku
Wykonanie:
-Dowolnie dobrane , pokrojone drobno warzywa ugotować i wystudzić /należy zachować ich jędrność/.
-Foremkę / na babkę/ wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
-Piekarnik nastawić na 175-180 st. C.
-Ricottę połączyć z jogurtem, wbić jajka i wymieszać.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy.
- Do masy serowo-jajecznej wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawami i zmiksować krótko przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka.
-Wlać powoli oliwę i wymieszać starannie łyżką.
-Do gotowego ciasta dodać przygotowane warzywa, drobno posiekane zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan.
-Delikatnie wymieszać .
-Masę przełożyć do foremki.
- Piec ok. 40 minut do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione , a patyczek w nie wbity będzie suchy.
-Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno lekko przestygnąć w foremce, po czym należy je wyjąć i studzić na kratce kuchennej.
-Babkę kroić całkowicie wystudzoną .
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .
Zamiast warzyw do ciasta można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną ulubioną wędlinę ,a
babkę można upiec w foremkach dowolnej wielkości i kształtu.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/babka-serowa-z-warzywami.html