ßßß
Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta.Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie.Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.Składniki:
200 g mąki pszennej3 jajka½ szklanki oliwy z oliwek100 g ricotty100 g jogurtu naturalnego1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaok. ½ łyżeczki soli50 g pokrojonego w kostkę sera ementaler50 g startego sera parmezan150-200 g mieszanki podgotowanych warzywkilka czarnych oliwekszczypta białego pieprzuszczypta kurkumy i słodkiej papryki w proszkupo łyżce zielonej pietruszki i świeżego tymiankuWykonanie:
-Dowolnie dobrane , pokrojone drobno warzywa ugotować i wystudzić /należy zachować ich jędrność/.-Foremkę / na babkę/ wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.-Piekarnik nastawić na 175-180 st. C.-Ricottę połączyć z jogurtem, wbić jajka i wymieszać.- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy.- Do masy serowo-jajecznej wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawami i zmiksować krótko przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka.-Wlać powoli oliwę i wymieszać starannie łyżką.-Do gotowego ciasta dodać przygotowane warzywa, drobno posiekane zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan.-Delikatnie wymieszać .-Masę przełożyć do foremki.- Piec ok. 40 minut do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione , a patyczek w nie wbity będzie suchy.-Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno lekko przestygnąć w foremce, po czym należy je wyjąć i studzić na kratce kuchennej.-Babkę kroić całkowicie wystudzoną .Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .
Zamiast warzyw do ciasta można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną ulubioną wędlinę ,ababkę można upiec w foremkach dowolnej wielkości i kształtu.