Wykonanie

Włoska
sałatka z
chlebem , to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dania z wykorzystaniem czerstwego
pieczywa. W oryginalnym przepisie warzywa łączy się z
chlebem rozmoczonym w soku z
pomidorów i skropionym
octem winnym zmieszanym z
wodą........a najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.Panzanella ....... to mój ulubiony rodzaj sałatki podawany na kolacje jako samodzielny posiłek.Na bazie klasycznego przepisu można przygotować bardzo ciekawe i smaczne wersje tego dania ,a szczególnie w sezonie letnim, kiedy podstawowy składnik ,czyli
pomidor jest najsmaczniejszy. zobacz / tutaj /Moja
sałatka tym razem , to prosta mieszanka przypadkowych składników , gdzie główną rolę odgrywa jednak
chleb,
pomidor i
ogórek. Mój chlebek nie jest czerstwy i rozmoczony, ale świeży i chrupiący, opieczony w piekarniku.


Składniki: / 2-3 porcje/

3-4 kromki
chleba pełnoziarnistego3 dojrzałe
pomidory1
ogórekmała
cebulagarść
oliwekłodyga
selera naciowego z liśćmi3 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżki
octu winnego1 ząbek
czosnkusól i
pieprz /do smaku1 łyżeczka
ziół prowansalskichkilka kiści świeżej
bazyliilistki
sałaty i
marchew /do dekoracjiWykonanie:Kilka liści sałatki i wiórka
marchewki / do dekoracji/Kromki
chleba pokroić w kostkę lub połamać na małe kawałki, skropić
oliwą , posypać
ziołami , rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Wystudzić.Do dużej miski wrzucić pokrojoną
cebulę,
ogórek,
oliwki,
seler ,
pomidory i listki
bazylii.Całość wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Oliwę wymieszać z
octem i zmiażdżonym lub drobniutko pokrojonym ząbkiem
czosnku.Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać.Wrzucić grzanki i wszystko raz jeszcze wymieszać, udekorować listkami sałatki,
marchewką/można pominąć/ i podawać.