ßßß Cookit - przepis na Panzanella

Panzanella

nazwa

Wykonanie

Włoska sałatka z chlebem , to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dania z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. W oryginalnym przepisie warzywa łączy się z chlebem rozmoczonym w soku z pomidorów i skropionym octem winnym zmieszanym z wodą........a najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Panzanella ....... to mój ulubiony rodzaj sałatki podawany na kolacje jako samodzielny posiłek.
Na bazie klasycznego przepisu można przygotować bardzo ciekawe i smaczne wersje tego dania ,
a szczególnie w sezonie letnim, kiedy podstawowy składnik ,czyli pomidor jest najsmaczniejszy. zobacz / tutaj /
Moja sałatka tym razem , to prosta mieszanka przypadkowych składników , gdzie główną rolę odgrywa jednak chleb, pomidor i ogórek. Mój chlebek nie jest czerstwy i rozmoczony, ale świeży i chrupiący, opieczony w piekarniku.
Składniki: / 2-3 porcje/
3-4 kromki chleba pełnoziarnistego
3 dojrzałe pomidory
1 ogórek
mała cebula
garść oliwek
łodyga selera naciowego z liśćmi
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz /do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka kiści świeżej bazylii
listki sałaty i marchew /do dekoracji
Wykonanie:
Kilka liści sałatki i wiórka marchewki / do dekoracji/
Kromki chleba pokroić w kostkę lub połamać na małe kawałki, skropić oliwą , posypać ziołami , rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Wystudzić.
Do dużej miski wrzucić pokrojoną cebulę, ogórek, oliwki, seler , pomidory i listki bazylii.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oliwę wymieszać z octem i zmiażdżonym lub drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku.
Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać.
Wrzucić grzanki i wszystko raz jeszcze wymieszać, udekorować listkami sałatki, marchewką
/można pominąć/ i podawać.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/panzanella.html