ßßß
Słodkie, delikatne, pachnące wanilią , cytrusami i smażonymi owocami.Popularne , zwyczajne naleśniczki , w których mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową , to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań w mojej kuchni. Wystarczy zmienić owocowy farsz w zależności od pory roku i gustów naszych domowników.
ciasto1 szklanka maki orkiszowej2 szklanki mleka1 jajkoszczypta soliolej do smażenianadzienie600 g jabłek3 brzoskwinie50 g rodzynek1/2 łyżeczki skórki cytrynowej lub pomarańczowej2 łyżeczki cukru waniliowegooraz :cukier puder /do dekoracjiświeże listki mięty/ do dekoracjiWykonanie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Obrane brzoskwinie pokroić w cząstki.Owoce umieścić w rondelku, podlać niewielka ilością wody i dusić na małymogniu do miękkości.Dodać cukier waniliowy, rodzynki i skórkę cytrynową /można dosłodzić do smaku/.Z mąki, mleka jajka zrobić ciasto naleśnikowe.Usmażyć naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem roślinnym.Na każdy naleśnik nałożyć porcję owocowego nadzienia i zwinąć w rulonik lub złożyć w chusteczkę.Naleśniki posypać cukrem pudrem , udekorować zielonymi listkami.
