ßßß Cookit - przepis na Naleśniki orkiszowe z owocowym nadzieniem

Naleśniki orkiszowe z owocowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Słodkie, delikatne, pachnące wanilią , cytrusami i smażonymi owocami.
Popularne , zwyczajne naleśniczki , w których mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową , to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań w mojej kuchni. Wystarczy zmienić owocowy farsz w zależności od pory roku i gustów naszych domowników.
ciasto
1 szklanka maki orkiszowej
2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
nadzienie
600 g jabłek
3 brzoskwinie
50 g rodzynek
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej lub pomarańczowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz :
cukier puder /do dekoracji
świeże listki mięty/ do dekoracji
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Obrane brzoskwinie pokroić w cząstki.
Owoce umieścić w rondelku, podlać niewielka ilością wody i dusić na małym
ogniu do miękkości.
Dodać cukier waniliowy, rodzynki i skórkę cytrynową /można dosłodzić do smaku/.
Z mąki, mleka jajka zrobić ciasto naleśnikowe.
Usmażyć naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem roślinnym.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję owocowego nadzienia i zwinąć w rulonik lub złożyć w chusteczkę.
Naleśniki posypać cukrem pudrem , udekorować zielonymi listkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/nalesniki-orkiszowe-z-owocowym.html