Wykonanie

Słodkie, delikatne, pachnące
wanilią ,
cytrusami i smażonymi
owocami.Popularne , zwyczajne naleśniczki , w których
mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową , to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań w mojej kuchni. Wystarczy zmienić
owocowy farsz w zależności od
pory roku i gustów naszych domowników.


ciasto1 szklanka
maki orkiszowej2 szklanki
mleka1
jajkoszczypta
soliolej do smażenianadzienie600 g
jabłek3
brzoskwinie50 g
rodzynek1/2 łyżeczki
skórki cytrynowej lub pomarańczowej2 łyżeczki
cukru waniliowegooraz :
cukier puder /do dekoracjiświeże listki mięty/ do dekoracjiWykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Obrane
brzoskwinie pokroić w cząstki.
Owoce umieścić w rondelku, podlać niewielka ilością
wody i dusić na małymogniu do miękkości.Dodać
cukier waniliowy,
rodzynki i
skórkę cytrynową /można dosłodzić do smaku/.Z
mąki,
mleka jajka zrobić ciasto naleśnikowe.Usmażyć naleśniki na patelni posmarowanej cienko
olejem roślinnym.Na każdy naleśnik nałożyć porcję
owocowego nadzienia i zwinąć w rulonik lub złożyć w chusteczkę.Naleśniki posypać
cukrem pudrem , udekorować zielonymi listkami.

