Wykonanie
Klasyczne placki z
jabłkami w cieście naleśnikowym, smażone na
oleju. Przepis na nie, z poradnika domowego, sprzed dwudziestu lat, odkurzam jesienią, aby cieszyć się ich prostym, ale wyśmienitym smakiem. Dzisiaj, z powodu trwającego właśnie
Orzechowego Tygodnia
Atinki, podaję wersję wzbogaconą o
orzechy, które oczywiście można pominąć. Placki, czy z
orzechami czy bez, znikają jeszcze gorące.
200 g
mąki2
jajka2 łyżki
oleju200 ml
mleka2-3 duże
jabłkaszczypta
solicukier puder,
cukier waniliowy, do posypania50 g
orzechów włoskich (opcjonalnie)
olej do smażenia
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
jajka, 2 łyżki
oleju,
mleko oraz
sól. Mieszamy łyżką i wyrabiamy tak, aby nie było grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużej tartce..
Jabłka wkładamy do ciast i mieszamy.Na patelni dobrze rozgrzewamy
olej i kładziemy łyżka niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym. Podajemy natychmiast.