Wykonanie
Nie na co dzień, ale od czasu do czasu są świetną alternatywą dla dwudaniowych obiadów. Dobre są nawet na zimno podjadane w ramach kolacji. Poniżej składniki oraz sposób przygotowania racuchów z
jabłkami.Szybki i banalny przepis.Potrzebne składniki to :1,5 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 duże
jajko1 łyżka
oleju (dodana do ciasta)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
soli3 średnie
jabłkaWykonanie jest banalnie proste, gdyż należy wszystkie składniki ze sobą razem wymieszać aby powstałe ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Ja to robię w metalowej misce i mieszam łyżką. Jeżeli wyczujecie, że masa jest zbyt gęsta, dolejcie więcej
mleka. Do tego dobrze wymieszanego ciasta wrzucamy wcześniej umyte, obrane i pokrojone w talarki
jabłka. Wykrawamy oczywiście z każdego
płatka resztki „gniazda nasiennego”.ReklamaUWAGA – jeżeli pokroimy zbyt grubo
jabłko ciasto na brzegach i w dziurce może nam się nie dosmażyć.Jeżeli chodzi o gatunek
jabłek jaki należy wybrać do racuchów to panuje tutaj dowolność – ważne tylko aby były kruche i kwaśnawe. Ja tym razem kupiłam
Sawę .
I cóż – wrzucamy je po prostu na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażymy na średnim ogniu aż przybiorą złocisty kolor po jednej i po drugiej stronie. Jeżeli zbytnio mi się wysmaży w trakcie dolewam jeszcze trochę
oleju.Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.Mniam
Z podanych proporcji wyszło mi tym razem 12 racuchów.