ßßß
Wykonanie jest banalnie proste, gdyż należy wszystkie składniki ze sobą razem wymieszać aby powstałe ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ja to robię w metalowej misce i mieszam łyżką. Jeżeli wyczujecie, że masa jest zbyt gęsta, dolejcie więcej mleka. Do tego dobrze wymieszanego ciasta wrzucamy wcześniej umyte, obrane i pokrojone w talarki jabłka. Wykrawamy oczywiście z każdego płatka resztki „gniazda nasiennego”.ReklamaUWAGA – jeżeli pokroimy zbyt grubo jabłko ciasto na brzegach i w dziurce może nam się nie dosmażyć.Jeżeli chodzi o gatunek jabłek jaki należy wybrać do racuchów to panuje tutaj dowolność – ważne tylko aby były kruche i kwaśnawe. Ja tym razem kupiłam Sawę .
I cóż – wrzucamy je po prostu na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu aż przybiorą złocisty kolor po jednej i po drugiej stronie. Jeżeli zbytnio mi się wysmaży w trakcie dolewam jeszcze trochę oleju.Na koniec posypujemy cukrem pudrem.Mniam
Z podanych proporcji wyszło mi tym razem 12 racuchów.