ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 500 gramówjabłka 2,5 sztukmleko 4 łyżek stołowychjajka 3 sztukmąka 50 gramówrodzynki 1 łyżek stołowychsól według uznaniaolej według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Wymieszać z ciepłym mlekiem i ostudzić. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach.Przelane wrzątkiem osączone rodzynki wymieszać z puree, jabłkami, jajkami oraz mąką na jednolite ciasto. Na rozgrzany olej łyżka kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano ok. 2,5 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Uwagi:Rodzynki można zastąpić uprażonymi na suchej patelni orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: