Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
jabłka 2,5 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 50 gramów
rodzynki 1 łyżek stołowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Wymieszać z ciepłym
mlekiem i ostudzić. Obrane
jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach.Przelane wrzątkiem osączone
rodzynki wymieszać z puree,
jabłkami,
jajkami oraz
mąką na jednolite ciasto. Na rozgrzany
olej łyżka kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano ok. 2,5 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Rodzynki można zastąpić uprażonymi na suchej patelni
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: