ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z jabłkami

Placki ziemniaczane z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
jabłka 2,5 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 50 gramów
rodzynki 1 łyżek stołowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Wymieszać z ciepłym mlekiem i ostudzić. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przelane wrzątkiem osączone rodzynki wymieszać z puree, jabłkami, jajkami oraz mąką na jednolite ciasto. Na rozgrzany olej łyżka kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano ok. 2,5 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Rodzynki można zastąpić uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11433/Placki-ziemniaczane-z-jablkami